Hirdetés

Elsőként gyárt GDDR6-os memóriát a Samsung

A 16 gigabites lapka az előre beharangozottnál picit jobb paraméterekkel is jön.

A Samsung bejelentette, hogy az iparágon belül elsőként kezdik meg egy GDDR6-os szabványú memória gyártását. Persze itt még nem szokványos tömegtermelésről van szó, de a gyártósorok véglegesítésével már nagy mennyiségben is elérhető lesz az új fejlesztés.

Az új fejlesztésű, 10 nm-es osztályú node-on készülő memórialapka 16 gigabites, azaz 2 GB-os kapacitást kínál, és a korábban ígértnél jobb, 18 Gbps-os információátvitelt képes biztosítani, ami 18 GHz-es effektív órajelnek felel meg. Ehhez a teljesítményhez 1,35 V-os feszültségre van szüksége, de ez a szabványban előírt sztenderd érték, viszont ilyen formában az új lapka fogyasztása 35%-kal alacsonyabb a nagy teljesítményű GDDR5 memóriákhoz viszonyítva, miközben a felkínált adatátviteli teljesítmény eléri a 72 GB/s-ot.

A Samsung új GDDR6-os memóriája x32-es I/O konfigurációt támogat (csatornánként x16-os), amivel a célpiacként megjelölt VGA-k esetében 64 bites buszra minimum kettő, 128 bitesre négy, 256 bitesre nyolc, míg 384 bitesre tizenkét darab lapka használható. Ennek megfelelően az említett buszszélességű VGA-knál rendre 4/8, 8/16, 16/32 és 24/48 GB lehet a VRAM kapacitása, attól függően, hogy a nyomtatott áramköri lap egyik vagy mindkét oldalára kerülnek memórialapkák.

A GDDR6-tal az iparág két problémát is megold. Egyrészt nő a teljesítmény, miközben csökken a fogyasztás, másrészt az egyes grafikus megoldások (lényegében az AMD Vega architektúráján kívül az összes létező hardverdizájn ide sorolható) nem kezelik elég hatékonyan a VRAM-ot, így rengeteg szükségtelen adattal lesz teleszemetelve ez a memóriaterület. A kapacitás ilyen robbanásszerű növekedése mellett azonban ez nem számít majd annyira, mint régebben. Még ha az újabb architektúráknál a kihasználás hatásfoka alacsony is marad, akkor is lesz elég memória a VGA-kon a fontos adatok számára.

A Samsung várja a megrendeléseket a GDDR6-os memóriájuk első verziójára vonatkozóan.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés