Hirdetés

A Samsung elkapta az NVIDIA partnereit?

Újabb szakaszához ért a Samsung és az NVIDIA közötti nagy szabadalmi csata. Eredetileg az NVIDIA még szeptember elején jelentette be, hogy a Samsung, illetve a Qualcomm a cég több szabadalmát is jogtalanul használja. Ezt azonban a Samsung nem hagyta válasz nélkül, így viszontkeresetet nyújtottak be az NVIDIA ellen, és emellett még perbe fogták a Velocity Micro, a Biostar, a Jaton, az ECS, az EVGA, az OUYA és a Zotac néven ismert partnereket. Utóbbi cégek esetében a Samsung kérvényezte a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál (ITC) az egyes szabadalmakat sértő termékek forgalmazásának betiltását az Egyesült Államokban.

A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság most a Samsung által leadott kérvényekkel kapcsolatban kimondta, hogy a Samsung által felhozott nyolc szabadalomból az NVIDIA, illetve a vállalat partnerei hármat megsértenek (6,147,385; 6,173,349; 7,804,734). Ezek a főleg régi szabadalmak SRAM implementációra, rendszerbuszokra, illetve adatpufferekre vonatkoznak.

Az NVIDIA szerint a Samsung által kiválasztott, és a partnerei által elvileg megsértett szabadalmak évek óta a polcon vannak és csak porfogónak jók. Ezt próbálja majd a cég bebizonyítani a következő hónapokban esedékes meghallgatásokon, ezzel megvédve a partnereiket a termékeik kényszerű betiltásától. Mindemellett Hector Marinez, az NVIDIA szóvivője hangot adott annak is, hogy az ITC döntése a fenti szabadalmakra vonatkozóan rendkívül lehangolta őket.

Az NVIDIA számára ebben a hónapban már szembe kellett néznie azzal, hogy az egyetlen fennmaradt szabadalmuk elveszett a Samsung és a Qualcomm elleni perben, míg most az is befolyásolhatja a következő lépést, hogy a Samsung viszontkeresete célt ér, ami bár az NVIDIA-t közvetlenül nem érinti, de a Velocity Micro, a Biostar, a Jaton, az ECS, az EVGA, az OUYA és a Zotac elbukhat. Itt a probléma forrása elsődlegesen onnan ered, hogy ez az ügy nagyon úgy néz ki el fog húzódni, és egy ilyen szabadalmi per jellemzően financiális katasztrófát idéz elő a kevésbé tőkeerős cégeken belül. Az NVIDIA számára ebből a pozícióból már a kiegyezés is egyre inkább elfogadható opciónak tűnik, de kérdés, hogy a Samsungot érdekli-e ez a lehetőség.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés