Samsung notebook blog: egyedi AMD SoC APU-t kap az ATIV Book 9 Lite

A Samsung ATIV Book 9 Lite nevű ultravékony notebookról korábban már írtunk egy blogon belül, de az előzetes adatok nem voltak túl pontosak felhasznált APU-ra vonatkozóan. A termékben ugyanis nem AMD A6-5200-as SoC APU lesz, hanem egy olyan megoldás, mely semelyik más gyártó mobil masinájában nem jelenik meg. Az egész abból a szempontból nagyon érdekes, hogy a PC-s termékek esetében ilyen gyakorlattal nem igazán találkozhattunk még, hiszen az a jellemző, hogy gyártók kiválasztják a partnerük által kínált termékek közül az éppen megfelelőt, és arra épül az adott notebook.

A Samsung ezt a nézetet szeretné megreformálni, ami egyrészt furcsa, másrészt bizonyos szempontok szerint érthető, hiszen ha pont nincs olyan paraméterezésű chip az árlistában, amire éppen szükség van, akkor az egy kompromisszumos megoldást szül. Az ATIV Book 9 Lite esetében ilyet a Samsung nem akart bevállalni, így inkább elmondták az igényeiket az AMD-nek, hogy teljesen testre szabott lapka kerüljön az új fejlesztésű notebookba. Azért nem kell drámai változásokra gondolni, hiszen a Samsung alapvetően a Temash kódnevű SoC APU-ra épít, ezen belül is az A6-1450-es modell áll a legközelebb a szimplán Quad Core processzornak nevezett termékhez.

A Samsung tehát nem kért egyedi tervezésű chipet, viszont az A6-1450 paramétereit megváltoztatták. A processzormagok oldaláról a négy darab Jaguar mag lényegében azt kínálja, amit alapesetben, de változott az energiamenedzsment, így az 1 GHz-es alapórajel, és az 1,4 GHz-es maximális órajel között a terheléstől függően történnek a váltások. Az eredeti A6-1450 ebből a szempontból igen rendhagyóan működik, hiszen a négy mag állandóan 1 GHz-en üzemel, és egy szoftver gondoskodik az órajelemelésről, ami úgy van kalibrálva, hogy akár mind a négy mag dolgozhat 1,4 GHz-en is, ám ilyenkor az 5,9 wattos TDP limit 8 wattra nő. A Samsung minden bizonnyal ezzel kapcsolatban kért finomítást, hiszen nem biztos, hogy ideális órajelváltási struktúráról van szó, főleg nem egy notebookban. Tulajdonképpen ezt az AMD a Temash Turbo Dock funkciójához tervezte, de az ATIV Book 9 Lite nem tablet, így nem is tartozik hozzá dokkoló. Ennek megfelelően a lapka finomítása ebből a szempontból érthető. Konkrét adatok erre vonatkozóan nincsenek, de ha megjelenik a termék, akkor úgyis ki lesz tesztelve.

A másik változás, hogy a Samsung nem volt elégedett, az integrált grafikus mag teljesítményével. Ez abból a szempontból érdekes, hogy az A6-1450 IGP-je ebben a kategóriában kiemelkedik a mezőnyből, mind a technikai tudás, mind pedig a sebesség szempontjából, de úgy néz ki, hogy a Samsung még gyorsabbat akart. Nincs ezzel semmi gond, a magórajel emelésével hozható a kívánt eredmény. Konkrétumok sajnos most sincsenek, de idő kérdése és minden kiderül.

A Samsung hazai képviseletét megkérdeztük, hogy a szoftveres támogatás szempontjából a változásoknak milyen hatása lesz, hiszen megtudtuk, hogy az ATIV Book 9 Lite esetében az úgynevezett Quad Core processzor még az eszközkezelőben sem jelenik meg AMD-s rendszerként. Szerencsére a vállalat kedvezően áll a dolgokhoz, így ha túl tudunk lépni a nem megszokott elnevezéseken, akkor a működés tekintetében lényegében semmi hátrány nem éri a felhasználót, így telepíthető lesz az AMD gyári grafikus meghajtója is a megszokott, jellemzően 5-7 éves terméktámogatási ciklussal.

Az ATIV Book 9 Lite egyébként kétcellás 30 Wh-s akkumulátort kapott, és az üzemidő 5,5 óra lesz a MobileMark 2012, illetve 8,5 óra a MobileMark 2007 tesztprogramok alapján. A különbséget alapvetően az adja, hogy a MobileMark új verziója számottevően jobban terheli a gépet, mint a régebbi. A terhelés nélküli üzemidőről nincs pontos adat, de a MobileMark 2007-es eredményből kiindulva 10 óránál tovább bírhatja majd a gép.

A Samsung képviseleténél rákérdeztünk arra is, hogy az AMD Temash SoC APU-khoz járó Elite szoftvercsomag telepítve lesz-e az ATIV Book 9 Lite nevű masinára, hiszen ezt a cég az A4-1200-as és az A6-1450-es termékek esetében előírja, de hivatalosan a Samsung gépe egy speciális rendszer, tehát kívül esik az AMD hatáskörén. Erre sajnos az a hivatalos válasz, hogy még nem tudni mi lesz.

Technikai akadálya biztos nincs az AMD Face Login és Gesture Control funkciók használatának, hiszen a hardver alapjaiban nem változott meg. Valószínű, hogy a Samsung azt mérlegeli, hogy ha a kisebbik ATIV Book 9 Lite kap mozgásérzékelő és arcfelismerő szolgáltatást, akkor az mennyiben káros a jóval drágább modellre nézve, hiszen az ATIV Book 9 Plus hardvere technikai értelemben nem olyan fejlett, mint a Temash SoC APU, így – egy külön megvásárolható – speciális kamera nélkül képtelen hatékonyan megoldani az előbbi feladatokat.

A 128 GB SSD-vel és 4 GB DDR3-as rendszermemóriával felszerelt ATIV Book 9 Lite a hónap végén, egészen pontosan július 28-án startol, az ára pedig 799 dollár lesz. Ha minden jól megy, akkor pár blogbejegyzésben még foglalkozunk majd vele, de akkor már a gyakorlati tapasztalatok szempontjából.

Azóta történt

Előzmények