Samsung ATIV PC: első benyomások

Bizonyára nem kell bemutatni a Samsung Windows 8-as ATIV Smart PC családját, amiről már annyi bejegyzést írtunk, hogy egy teszt vagy próbakészülék nélkül már lehetetlen róla újat mondani. Igazság szerint az IFA kiállításon már kipróbáltuk egyszer az ATIV családot, de most egy előzetes honosított tesztkészülék érkezett, így már megjelenés előtt tudunk vele foglalkozni, mindent azonban a hivatalos rajtig mi sem árulhatunk el.


[+]

Annak viszont nincs semmilyen akadálya, hogy kívülről alaposabban végignézzük a kétmagos Intel Atom Z2760 (1,8 GHz) processzorral, 2 GB RAM-mal és 64 GB-os SSD-vel ellátott, billentyűzetes dokkolóval kiegészített táblagépet, ami nem csak első látásra volt tetszetős, hanem kézbe véve is egészen jó minőséget képvisel. A metálkék színű, szálcsiszolt alumíniumot imitáló hátlapos, 11,6"-es tablet masszív darab, de éppen ezért annyira nem könnyű (750 gramm). Cserébe egészen kényelmes a fogása, nem recseg-ropog, hanem jól összerakott benyomást kelt még a műanyag ház ellenére is. A kijelző természetesen széles betekintési szögű PLS panel kellemesen nagy, de (sajnos?) nem vakító fényerővel, és persze fényes felülettel (hogy mennyire igaz a 400 cd/m² érték, azt majd később igazoljuk).


Maximális szögben kinyitva [+]

Ez egyben azt is jelenti, hogy ujjlenyomatokban most sem lesz hiány, hacsak nem húzzuk elő a hátlapba rejtett S Pen névre hallgató varázstollat, ami egyébként kiváló ötlet a gyártó részéről: nincs ujjlenyomat, pontos, gyors, és még a jobb klikket helyettesítő gomb is helyet kapott rajta.


S Pen [+]

Kevés hasznosabb dolgot tudunk elképzelni egy ilyen tablet esetében, hacsak nem a billentyűzetes dokkolót, aminek meglepően jók a gombjai annak ellenére, hogy nem túl vaskos: van nyomáspont és a gombok útja is érezhető, nem olyan, mintha egy lift szintválasztó gombjait nyomkodnánk. Nem mellesleg a dokkoló bölcsője fémből készült, aminek hátránya, hogy meglehetősen kis szögben nyitható, és egyben kitakarja a tableten lévő Windows gombot. Ez utóbbi azért nem olyan vészesen nagy probléma, hiszen ott van a billentyűzeten és a kijelzőt böködve is hamar visszajuthatunk a kezdőképernyőre.

Szétcsatlakoztatva
Szétcsatlakoztatva [+]

Ízelítőnek egyelőre ennyit szántunk, ugyanis a Samsung ATIV PC-je csak nemrég érkezett, friss és ropogós, még ismerkedünk vele, és a méréseket is csak most kezdjük.

Azóta történt

Előzmények