Hirdetés

Az S3 és a VIA is beállt a HSA alapítvány mögé

A HSA alapítvány az elmúlt héten tartott számos eladást a HSA platform működéséről, és új tagokat is bejelentettek. Mára még három taggal bővült a támogatók sora. Hazai szempontból örömteli információ, hogy a magyar Kishonti Informatics támogatói jogkört igényelt, így várható, hogy a cég a jövőben szállít majd HSA-t támogató tesztprogramokat. Ez teljesen logikus, gyakorlatilag majdnem a teljes iparág a HSA mögött áll és mindezt egy év alatt sikerült tető alá hozni. Az ultramobil piacon, azaz lényegében az ARM-os vonalon a HSA-nak lényegében nyert ügye van, így a gyártók minden bizonnyal szívesen fogadnának egy tesztprogramot a platformra vonatkozóan, amit a Kishonti Informatics szállíthat is.

A gyártók szempontjából az S3 és a VIA is új tagnak számít úgynevezett hozzájáruló jogkörrel. Tulajdonképpen páros belépőről van szó annak ellenére, hogy az S3 Graphics már nem a VIA, hanem a HTC tulajdonában áll, de a két céget lényegében ugyanaz a befektetőcsoport delegálja, így formailag közösek az érdekek. A VIA ráadásul továbbra is használhatja a legújabb S3 fejlesztéseket. Köztük a Chrome 640-es és 645-ös grafikus vezérlőket, melyeket a mérnökök már az általános számításokhoz terveztek, vagyis ezek továbbfejlesztésével egyenes az út a HSA ösvényére.

A csatlakozás egyébként fontos momentum a HTC és a VIA történelmében. A HTC ugyanis az S3-ra vonatkozó fejlesztéseket az elmúlt évben jegelte, de tulajdonképpen túl értékes az architektúra, hogy a beleölt pénzt csak úgy veszni hagyják. Ráadásul a Chrome 640-es és 645-ös grafikus vezérlők nem is teljesítenek rosszul. Sőt, nagyon hízelgő eredménynek számít kisebb fogyasztással és kevesebb tranzisztorból túlszárnyalni az AMD Brazos platform IGP-jének a teljesítményét. Ugyan az AMD rendszere elég réginek számít, és a cég idén le is váltotta a Kabini és Temash SoC APU-val, ám mindenképp megjegyzendő, hogy jelen pillanatban, a megcélzott kategóriát figyelembe véve, egyedül az S3 Chrome 645 képes megverni Radeon HD 7340-es IGP-t, még akkor is, ha csak kis előnyről van szó. A többi konkurens megoldás a Brazosnak még mindig a hátát nézi, vagyis az alapokat tekintve az S3 legújabb architektúrája nagyon jónak tekinthető, így megfelelő fejlesztéssel bármi kihozható belőle.

A VIA minden bizonnyal továbbra is építene az S3-ra, úgy gondoljuk, hogy a cég a rendszerszintű integrációt már az ARMv8-ra szabja, ami logikus lépés, mivel így a WonderMedia néven ismert leányvállalatuk S3 Chrome rendszerre cserélhetné az ARM Mali IGP-ket. Itt még a HTC is jól járhat, hiszen a készülő WonderMedia rendszerchipekre több terméket is építhetnek a jövőben.

Bár kis előnynek látszik, de házon belül tartani a grafikus vezérlő fejlesztését nagyon fontos szempont, mivel a folyamatosan változó piaci igényekre így lehet a leggyorsabban reagálni. Ez a HSA platform terjedése mellett még nagyobb szerepet kap, hiszen a HSA alapítványban résztvevő gyártók a grafikus vezérlőt általános számítási feladatokra használnák fel.

Előzmények

Hirdetés