Hirdetés

S3 grafikus processzorok 90 nanométeren

Az S3 Graphics és a Fujitsu formálisan is bejelentette, hogy az S3 új grafikus chipjeit a japán vállalat gyártja 90 nm-es csíkszélességű eljárással. A szigetország Mie prefektúrájában ez év áprilisában kezdték meg a termelést a Fujitsu új üzemében, ahol 300 mm átmérőjű szilíciumostyákat dolgoznak fel. A fejlett technológia lehetővé teszi, hogy a grafikus processzorok elődeikhez képest nagyobb órajelen, ugyanakkor kisebb fogyasztással működjenek; részben ezzel magyarázható, hogy az S3 adatai szerint az új Chrome chipek akár 75 százalékkal nagyobb teljesítményre képesek, mint a korábbi generáció.

Az S3 új Chrome grafikus vezérlőiről egyelőre keveset tudni, ám a hírek szerint – a mostani bejelentés is ezt erősíti – még ebben az évben piacra kerülhetnek. A Chrome S23, S25, illetve S27 jelzést viselő lapkák belépőszintű, illetve középkategóriás grafikus vezérlők lesznek; a több GPU együttműködését lehetővé tevő Multi-G technológiával ellátott S27-változat pedig már a felső-középkategória felé nyújtózkodik.

Várhatóan nyolc pixelfutószalag lesz a maximum, és a belső felépítés a DeltaChrome-GammaChrome vonalon halad tovább. Videók feldolgozásához a GPU egy új motort kap: a Chromotion 3.0 nagy felbontású WMV9, illetve MPEG-4 folyamok feldolgozásához is hardveres gyorsítást biztosít.

A fenti, asztali PC-kbe való grafikus chipeken kívül notebookokhoz is megjelenik egy új generáció: a DTR (asztali gépeket helyettesítő) modellekbe szánt Chrome XM27 szállítása várhatóan már novemberben megkezdődik, azonban a normál noteszekbe illő XM25, valamint a könnyű és vékony gépekbe való XM23 korábbi híradások szerint csak 2006 első negyedévében debütál.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés