Hirdetés

Frissített AGESA kóddal jönnek az új BIOS-ok a Ryzenhez

Az 1.0.0.4-es verzió számos területen javít a rendszeren, és azt is tudni már, hogy az AMD-nek mi a további útiterve.

Az AMD nemrég adta le az alaplapgyártóknak a legújabb, Ryzen processzorokhoz való AGESA (AMD Generic Encapsulated Software Architecture) kódot, amely az 1.0.0.4-es verziószámot viseli. Ez a frissítés számos olyan problémát korrigál, amit az előző verziókra épülő kódot használó BIOS-okban kritizált a piac.

A legfontosabb változás, hogy az új AGESA kód kijavította azt a nemrég felfedezett hibát, ami stabilitási problémát okozott a Ryzen processzorokon, ha azok egy bizonyos FMA3-as kódot futtattak. A probléma az alaplapgyártóktól kapott információk szerint az energiamenedzsmentre vonatkozó, startra meghatározott beállításokkal volt, és emiatt fordult elő az is, hogy bizonyos mértékű tuning esetén a problémásnak vélt kódok tökéletesen lefutottak még ugyanazon a rendszeren is. Az új 1.0.0.4-es AGESA már korrigálja az energiamenedzsment paraméterezését, így alapórajelen is biztosan stabilan futtatja le az FMA3-as operációkat a Ryzen.

A tuningos réteg annak is örülhet, hogy az S3 Sleep állapotba visszatérő, tuningolt rendszer most már pontos órajelet fog visszajelezni, illetve a Ryzen Master program az új AGESA kóddal már nem igényli majd a nagy pontosságú eseményidőzítő aktiválását.

Az AGESA 1.0.0.4-es frissítés legfontosabb újítása azonban a rendszermemóriára vonatkozó késleltetés csökkentése, így nagyjából 6 nanoszekundummal kisebb értékeket mérhetnek majd a felhasználók ugyanazon a rendszeren. Ez nyilván a késleltetésre érzékeny alkalmazásoknál teljesítményjavulást is eredményez majd.

Az alaplapgyártók a hónap második felétől szállítják majd az AGESA 1.0.0.4-es kódot tartalmazó BIOS-okat, amelyeket mindenképpen érdemes majd használni a Ryzent processzorral rendelkező felhasználóknak.

A későbbi AGESA frissítések során az AMD a memóriára koncentrál majd. Ez tavasz végére lehet kész, vagyis az erre épülő BIOS-ok a nyár elején jelenhetnek meg. Az új AGESA kód arra törekszik, hogy a DDR4 memóriák esetében a felhasználók hatékonyabban tuningolhassák az effektív órajelet 2666 MHz fölé.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés