Hirdetés

A Rivvr teremtheti meg leghamarabb a vezeték nélküli VR-t

Az érkező termék kompatibilis lesz az összes modern VR headsettel, de nem tekinthető tökéletes megoldásnak.

A virtuális valóság piacán a különálló headsetek egyek legnagyobb problémája a kábel megléte. Erre a gyártók megpróbáltak reagálni VR hátizsákokkal, de ezek annyira nem jönnek be a piacnak, ugyanis megfelelően erős PC-je az Oculus Rift és a HTC Vive iránt érdeklődő célcsoportnak jelenleg is van, így feleslegesnek érzik egy új konfiguráció megvásárlását. Az erős PC-vel nem rendelkező réteg pedig a PlayStation VR felé vette az irányt, ami számukra jobb döntés is, már csak a várható tartalomkínálat miatt is.

A VR hátizsákok tehát úgy oldják meg a problémát, ahogy azt a felhasználók zöme nem szeretné megoldani, így ez az irány megfeneklett. A következő lépés tehát a kábelek tényleges leválasztása. A Rivvr lehet az első termék, amely ezzel tulajdonképpen megpróbálkozik, és létezik is egy prototípus, ami már használható az Oculus Rift és a HTC Vive headsetekkel.

A Rivvr tulajdonképpen egy olyan kiegészítő, amihez csatlakoztathatók az említett headsetek, ezen belül is gondoskodik az áramellátásukról is, az adott PC-vel pedig Wi-Fi kapcsolaton keresztül kommunikál. A szerkezet könnyen rögzíthető a headsetekre, egy töltéssel pedig hat órányi szórakozást garantál.

A kritikus tényező a vezeték nélküli kapcsolat folyamatossága, ugyanis egy hónapja jelent meg egy tanulmány, amiből látható, hogy a feladat nem is olyan egyszerű. A Rivvr esetében nem derült ki, hogy milyen Wi-Fi szabványt használt, de nagyon valószínű, hogy nem az IEEE 802.11ad-t, hanem sokkal inkább a 802.11ac verziót. Ez azért lényeges, mert utóbbi szabvány széles körben elérhető, ami eléggé fontos egy jövő tavaszra tervezett konstrukciónál, viszont így ugrott a képkockák natív megjelenítése is.

A nagyjából 300 grammot nyomó Rivvr a korlátozott sávszélesség miatt veszteséges tömörítéssel küldi a képet a headsetekre, méghozzá 40-80 Mbps-os bitrátájú videó formájában. Ennek a nyilvánvaló, képminőséggel kapcsolatos hátránya mellett van egy előnye is, mégpedig az, hogy a korábbi IEEE 802.11ad szabványra vonatkozó tanulmánnyal szemben nem szükséges programozható jelreflektor, mert az IEEE 802.11ac szabvány számára az adó és a vevő közötti tökéletes rálátás nem kiemelt követelmény.

A Rivvr ára várhatóan 300 dollár lesz, de állítólag jön egy 200 dolláros verzió is, amely annyiban lenne gyengébb, hogy három órányi szórakozást biztosítana egyetlen feltöltéssel. A gyártó szerint a rendszer késleltetése annyira alacsony, hogy a vezetékes kapcsolathoz mérhető, de ezen a ponton azért érdemes kételkedni, ráadásul eléggé függ a helyi hálózattól is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés