Hirdetés

Kiszáll a WiGig eszközök piacáról az Intel

Illetve a célzott terület jelentős részéről, de a vezeték nélküli VR-on azért még rajta tartják a kezüket.

A WiGig mindig is egy nagyon ígéretes megoldás volt, amiből igen sokáig csak az ígéreteket láthatta a piac. Egyszerűen különféle problémák miatt nem igazán tudott terjedni, amiben nyilván vastagon benne volt az is, hogy az egyes tartalmak átvitelét engedélyező DRM-ek szempontjából egyáltalán nem lettek kialakítva egyértelmű specifikációk. Nagyon sokáig egyszerűen nem volt garantálható két eltérő gyártó WiGig implementációjának kompatibilitása, amit ellen leginkább az Intel és a Qualcomm próbált tenni.

Az előző esztendő végén jött az áttörés, amikor a Wi-Fi szövetség is bejelentette, hogy hitelesíteni fogják a WiGig eszközöket. Ez nagyon sok DRM-ekre vonatkozó vitatott kérdést tisztázott, amitől a piac joggal várta az előrelépést, hiszen a kompatibilitás garanciája mellett reális alternatívává vált a WiGig, ugyanakkor a gyártók mégsem mutattak nagyobb érdeklődést. Egyszerűen a várt áttörés annak ellenére is elmaradt, hogy a problémákat felszámolták. Ebben valószínűleg szerepe van annak, hogy a WiGig felé tanúsított kezdeti lelkesedés mára teljesen szkepticizmusba csapott át, ami ennyire rosszul kezelt szabványosítás mellett érthető is.

Nagy lehetőségek rejtőztek a WiGig technológiában
Nagy lehetőségek rejtőztek a WiGig technológiában

Az Intel mára megelégelte ezt az állapotot, és bejelentették, hogy kiszállnak a WiGig eszközök piacáról, és minden egyes WiGig megoldásukra csak szeptember 29-ig vesznek fel rendelést, amit december 29-ig teljesítenek is.

A WiGig technológiával kapcsolatos fejlesztések kivégzése elől egyedül a vezeték nélküli VR projekt menekül meg, amit a HTC és az Intel közösen egyenget. Ez egy olyan terület, ahol a rövidtávú, relatíve alacsony késleltetésű, gyors kommunikáció lényeges szempont, így ebből még bármi olyan kisülhet, ami az Intel nézőpontjából is kedvező piaci hatást eredményez.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés