Hirdetés

Részletek az ATI következő chipsetjeiről

Nemrég beszámoltunk az ATI azon terveiről, melyeket a jövő évre tartogat, főképpen a VPU-k (grafikus chipek) tekintetében. Ott azonban említettük, hogy az alaplapi vezérlők terén is vannak a cégnek reményei. Most ezeket vesszük kicsit jobban szemügyre.

Jelenleg is vannak az ATI-nak integrált lapkakészletei, azonban ezek nem túl népszerűek. Ennek egyik oka, hogy alig van alaplap, amin ATI chipset (RADEON IGP) dolgozna, a másik pedig az, hogy ezek a termékek semmi különlegeset nem nyújtanak a többiekhez képest sem funkcióban, sem teljesítményben. Az ATI leginkább a mobil piacon tudja értékesíteni IGP320 és IGP340 jelű chipsetjeit, és öröm az ürömben, hogy a mobil piac busásabb hasznot hoz a nyomott asztali szektorhoz képest. Ezért a jövőben is főképp a mobil szegmensre koncentrál a cég, de ez nem jelenti azt, hogy nem lepnek meg minket 2003-ban egy köteg új asztali gépbe szánt integrált megoldással. Lássuk röviden a tervbe vett termékeket!

Északi hidak Pentium 4-hez:


  • RS250: A jelenlegi IGP340 felújított változata PC2700 DDR RAM, 533 MHz Quad Pumped FSB és AGP 4x támogatással. Már 2003 első negyedévében megjelenik.

  • RS300: Az előzőnél sokkal érdekesebb lapka, támogatja a Northwood és Prescott magos, HyperThreading(-II) technikával ellátott CPU-kat, egészen 800 MHz-es FSB-ig, ezen kívül kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkezik PC2700-as, vagy DDR400-as modulokhoz. Ami a legfontosabb, hogy egy integrált RV250-es (RADEON 9000) grafikus magot tartalmaz, így DirectX 8.1 támogatást nyújt. A divat szerint ez a lap már a 8x AGP-vel is megbirkózik. Várhatóan tavasz végén tűnik fel először ez a chip, a tömegtermelés kicsivel ez után indul be.

    Sajnos az integrált RADEON 9000-es teljesítményét visszafogja majd az, hogy a rendszermemóriát kell használnia (mint minden eddigi integrált megoldásnak) a CPU-val közösen. Itt a maximális memóriasávszélesség 6.4 GB/s lesz, ha DDR400-as RAM-okat használunk, ám ennyit maga a RADEON 9000 is igényelne...

  • RS300VE: Az RS300 egyszerűsített verziója, egycsatornás memóriavezérlővel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés