Hirdetés

Most akkor mennyi PCI Express sávval dolgozik a Renoir?

16-tól 24-ig már mindenféle verzió volt, de mi az igazság?

Bár az AMD már az idei CES-en bemutatta a Renoir SoC APU-t, a nemrég leleplezett asztali verziókkal előkerült egy PCI Express vezérlőkkel kapcsolatos ügy. Nevezetesen arról van szó, hogy a sajtó meglepődött, hogy a mobil szinten a fejlesztés csupán nyolc sávot tud biztosítani a dedikált grafikus vezérlőnek, az igazság azonban még mindig ködös, így megkérdeztük az AMD-t, hogy mennyi az annyi.

A vállalat szerint a Renoir SoC APU 24 darab PCI Express 3.0-s sávval rendelkezik. Ez a mobil megoldások esetében nagyrészt szabadon felhasználható, de azért a vállalatnak van egy ajánlott konfigurációja, amit érdemes követniük a gyártópartnereknek, ez viszont nem kötelező. A notebookokra vonatkozóan a nyolc darab PCI Express 3.0-s sáv a VGA felé nem egy kőbe vésett specifikáció, ettől el lehet térni, viszont a notebookgyártók nem szoktak, ugyanis egy x16-os PCI Express 3.0-s konfiguráció bonyolultabb nyomtatott áramköri lapot igényel, ami megnöveli a teljes eszköz vastagságát, illetve a kétszer annyi sáv fogyasztása is nagyobb, és ez csökkenti az üzemidőt. Éppen ezért egy bizonyos vastagságú dizájn alatt a notebookgyártók akkor is x8-as PCI Express 3.0-s sávot alkalmaznak, akkor is, ha a beépített processzorban és grafikus vezérlőben rendelkezésre áll nyolc extra sáv. A nagyobb, DTR-hez hasonló dizájnoknál már belefér a teljes szélességű kapcsolat, mivel jóval több a hely a rendszer számára. A nyolc sáv a dedikált GPU felé tehát nem igazán a Renoir limitációja, hanem a tipikus, manapság vékony kialakításra törő notebookdizájnok következménye, ugyanakkor megvan a lehetőség ettől eltérni, csak mobil szinten valószínűleg ez senkit sem fog érdekelni, mivel egyelőre jóval több várárlót vonz az a pár milliméternyi vékonyságra vonatkozó előny, amit a sávok limitálásával lehet nyerni.

Az asztali rendszereknél a 24 darab PCI Express 3.0-s sávból négyet elvisz a vezérlőhíd, vagyis 20 marad szabadon felhasználható, de erre is van a cégnek egy ajánlott elosztása, amitől természetesen el lehet térni. Itt viszont jóval sűrűbb lesz az a fajta dizájn, amely x16-os PCI Express sávot tesz kihasználhatóvá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés