Hirdetés

Elviszi a tömegekhez a PCI Express 4.0-t az AMD B550

A friss vezérlőhídra épülő alaplapok a Zen 3 magokat használó, év végén érkező processzorokat is támogatni fogják.

Az AMD már április második felében elárulta, hogy jönnek a megfizethető alaplapok PCI Express 4.0-s támogatással, és az sem volt titok, hogy itt a B550-es vezérlőhídról beszél a cég. Ugyanakkor az információk egy részét szándékosan visszatartották, így a Ryzen 3-as CPU-król szóló írásunkban ezekről nem számolhattunk be, de ez mostanra megváltozott.


[+]

Az AMD a fenti képen látható vázlattal mutatta be a B550-es vezérlő képességeit egy Matisse kódnevű, harmadik generációs Ryzen mellett. Ez az elméleti tudást reprezentálja, az alaplapgyártók bizonyos mértékig eltérhetnek tőle, az egyetlen követelmény csak annyi, hogy a processzorból nyerhető interfészek élveznek elsőbbséget.

A Matisse kódnevű CPU négy darab USB 3.2 Gen2-es aljzatot tud meghajtani, a 24 PCI Express 4.0-s sávjából 16-ot kaphatnak a grafikus vezérlők, 4 sáv pedig szükséges a B550-es vezérlővel való összeköttetéshez (ez PCI Express 3.0-s kapcsolattal valósul meg). A maradék négyet a partnerek vagy x4-es, vagy egy x2-es PCI Express 4.0-s NVMe adattárolónak használják fel, de utóbbi esetben két 6 Gbps-os SATA port is kivezethető a processzor felől, vagy akár még egy x2-es PCI Express 4.0-s NVMe adattárolóban is lehet gondolkodni.

Az B550-es vezérlő oldaláról már több lehetőség van, de fix paraméter a két darab USB 3.2 Gen2-es, a két darab USB 3.2 Gen1-es, illetve a hat darab USB 2.0-s aljzat, noha nem kötelező mindet felhasználni. Négy darab 6 Gbps-os SATA portot viszont minimum követel az AMD. Emellett a vezérlőhídból hat darab PCI Express 3.0-s sáv használható fel szabadon, de ez négyre csökken, ha az alaplapra hat darab 6 Gbps-os SATA portot szánna az adott gyártó.

A B450-es opcióhoz képest további újítás, hogy a B550 esetében az AMD megengedi az alaplapgyártóknak, hogy két teljes hosszúságú PCI Exress csatolót helyezzenek fel, amelyek testvériesen, fele-fele arányban eloszthatják egymással a 16 darab PCI Express 4.0-s sávot. Ezzel a két GPU-s rendszereknek kedvezne a cég.


[+]

Az AMD a fentieken túl beszélt arról, hogy a Socket AM4-es foglalat életútja hogyan alakul a továbbiakban. Ebbe ugyanis elérhető lesznek az év végén érkező új processzorok, amelyek már a Zen 3 magokat használják, de nem mindegyik alaplap lesz velük kompatibilis. A Zen 3 magokat használó fejlesztések az X570 és a B550 vezérlőhidak mellé társíthatók hivatalosan. A vállalat egy egyszerűbb diagramot is felvázolt, amely jól szemlélteti, hogy hivatalosan mely vezérlőhöz mely processzorok társíthatók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés