Razer Project Christine moduláris PC: újabb agymenés vagy komoly tanulmány?

A Razer szereti a különlegességeket és külön utakon járni, ez már többször bebizonyosodott, például a Balde gamer notebook vagy a Project Fiona gamer tablet kapcsán. A két mobil eszköz után most az asztali piacot vették célkeresztbe, és a hagyományos PC-t akarják megreformálni egy zseniális és egyben őrült ötlettel, amit egyszerűen csak Project Chrisitne néven emlegetnek. A koncepció lényege, hogy azok is tudjanak PC-t építeni, akik alapból nem értenek hozzá vagy nincs benne rutinjuk. A gyártó szerint a vásárlónak ugyanis nincs más dolga, mint a szabványos (ez állításuk szerint PCI Express) felületen csatlakozó, hardvereket tartalmazó dobozokat, amiben lehet VGA (ezekből akár négy darab is szóba jöhet), adattároló (akár RAID támogatással), processzor, memória, de még akár tápegyég is, megvásárolni és egyetlen mozdulattal a helyükre illeszteni. Mindehhez pedig még a házat sem kell szétcsavarozni, ugyanis klasszikus értelemben vett ház nincs is.


[+]

Éppen ez a ház nélküli, moduláris dobozokból álló letisztult felépítés az, ami kívülről izgalmassá és egyben szokatlanná is teszi a Razer gépét, és még a kábelekkel sem kell bajlódni, hála a beépített érintkezőknek. A pofás (bár ez szubjektív) külső hátránya, hogy így az egyes alkatrészeket külön kell hűteni, ami nyilván nem olcsó, de cserébe "aktív" folyadékhűtést használnak és emellett gondoskodnak az extra zajszigetelésről is, így ezeknek köszönhetően gyárilag tuningolt alkatrészekkel tudnak előrukkolni. A plug&play rendszerű házként szolgáló, csatlakozókkal ellátott állvány része a központi vezérlőpult is, ami lényegében egy érintőképernyő, amin keresztül a felhasználó tájékozódhat a rendszer állapotáról és néhány beállítást is elvégezhet.


[+]

Arról persze nincs semmilyen információ, hogy mindez mennyibe fog kerülni, hiszen az sem biztos, hogy a "Christine" valaha tovább jut a koncepció fázisnál. Nem mellesleg egy ilyen PC-vel kapcsolatosan rengeteg kérdés merülne fel, ami magát a létjogosultságát feszegetné, és nem utolsósorban az egyes komponensek is vélhetően horror árúak lennének, már csak az egyenként megvalósított hűtésük miatt is. Amennyiben a vállalat célja csak a figyelemfelkeltés, nos az úgy tűnik, hogy a CES-en összejött nekik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Razer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés