Hirdetés

Esetenként működhetnek a PCI Express 5.0-s SSD-k a Raptor Lake-kel

Ennek azonban előfeltétele, hogy az alaplap erre fel legyen készítve, ami ritkaságszámba fog menni.

Az elmúlt hetekben állandó kérdés volt, hogy a novemberben érkező, PCI Express 5.0-s SSD-ket az AMD Raphael rendszere mellett támogatni fogja-e a Raptor Lake platform. Az Intel gyári szinten ezeket nem ajánlja, mivel a lapkában lévő PCI Express vezérlő 16 darab 5.0-s sávot kínál, amit elvisz a VGA, míg az M.2 interfésznek négy darab PCI Express 4.0-s sáv marad.

A gyártóknak leadott ajánlások alapján a Santa Clara-i óriáscég nem is szeretne olyan alaplapot látni, ami PCI Express 5.0-s SSD-ket támogat, de ugyanígy a DDR4-et is kerülendőnek tekintik, és mégis lesznek majd olyan megoldások, amelyek erre a memóriára építenek.

Információink szerint ugyanez a helyzet előáll a PCI Express 5.0-s SSD-k kapcsán is, mivel némelyik alaplapgyártó egy-két fejlesztése azért be fogja vezetni. Ebből eredően persze korlátozással is szembe kell nézni, ugyanis a processzor mindenképpen maximum 16 darab PCI Express 5.0-s sávot kínál. Ha ebből lecsíp az SSD, akkor a VGA számára nyolc sáv marad, tehát nem lesz kompromisszummentes a kiépítés. Sajnos emiatt inkább ritkaságszámba fognak menni az ilyen Intel alaplapok, sokkal inkább a PCI Express 4.0-s M.2 aljzatok dominálnak a jelenlegi dizájnokban, de készül egy kevéske kivétel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés