Hirdetés

CES 2022: PCI Express 5.0-s Samsung SSD-t demózott az Intel

Ha nem lesz számottevő változás a posztolt anyagban látottakhoz képest, brutális mértékű sebességnövekedés van kilátásban.

Nem is olyan régen jelentek meg a PCI Express 4.0-s szabványt használó SSD-k a konzumer piacon, de az Intel 12. generációs Core processzorainak és a Z690-es vezérlőhíddal szerelt deszkák debütálásával kezdetét vette a PCI Express 5.0-ra való átnyergelés. Persze ezt a helyén kell kezelni, mert ez a platform összesen 16 darab PCI Express 5.0-s sávot kínál, amelyeket az alaplapok két PCI Express csatolóra oszthatnak szét, így a direkten SSD-knek fenntartott interfészek még mindig 4.0-sak, viszont egy speciális bővítőkártya közbeiktatásával már más a helyzet.

Ugyan az efféle meghajtók még nem elérhetők, az Intel vezető teljesítmény stratégája, Ryan Shrout – aki korábban egyébként tech újságíró is volt –, megejtett egy rövid bemutatót annak kapcsán, hogy milyen adatáteresztést várhatunk a közelgő tárolóktól. Ezt a demonstrációt eredetileg az idei CES-re szánták, ám mivel sok más céggel egyetemben a Santa Clara-i óriás sem fog élőben megjelenni az eseményen, Shrout úr úgy döntött, hogy a Twitter fiókjára feltöltött videón keresztül osztja meg az impozáns eredményeket.


(forrás: Ryan Shrout / Twitter) [+]

A mérés egy Samsung PM1743 SSD-vel esett meg, ami egy Z690-es ASUS ROG deszkában ketyegő, Cooler Master AIO-val hűtött Intel Core i9-12900K processzorral és EVGA GeForce RTX 3080 grafikus vezérlővel ellátott gépben parádézott az első bekezdésben már említett (és a képen látható), PCI Express 5.0-s adapterkártya segítségével.


(forrás: Ryan Shrout / Twitter)

A rend kedvéért a röpke IOmeter benchmark először a masina operációs rendszerének otthont adó, PCI Express 4.0-s adattár tempóját ellenőrizte, ami 6,9 GB/s-ban tetőzött, és csak ezután következett a Samsung üdvöskéjének próbája, amely 13,7 GB/s-os végkifejlettel zárult, effektíve megduplázva az előző nemzedék iramát.


(forrás: Ryan Shrout / Twitter) [+]

Mivel a közzétett videóban két PM1743-as pihent az asztalon, néhány Twitter felhasználó kérésére a villámgyors SSD-k párban is le lettek tesztelve (így a dedikált VGA-nak mennie kellett, hiszen nem maradt számára szabad csatoló, de az IGP megoldotta a feladatot), és külön címzéssel 28,3 GB/s-os kombinált sávszélességet hoztak.


(forrás: Ryan Shrout / Twitter) [+]

Az idén, talán már a második negyedév folyamán érkező, rendkívül gyors modellnek szekvenciális írásban sincs oka szégyenkeznie, ugyanis a gyári specifikáció szerint ezen a téren 6,6 GB/s-ot tud. A dual portos, 2,5, valamint 3,5 hüvelykes EDSFF kivitelben készülő konstrukció 1,92-től 15,36 TB-os kapacitásig kínál majd alternatívákat  elsődlegesen a vállalati szektorban, hiszen a szóban forgó formátumok nem a végfelhasználókat célozzák. További extra, hogy a PCI Express 4.0-s típusokhoz viszonyítva az eszköz energiahatékonysága (wattonként 608 MB/s) nagyjából 30 százalékos javulást mutat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés