Hirdetés

Ráncfelvarrást kap NEC Vector Engine gyorsítócsaládja

A Type 10E sorozat csak a memória-sávszélességen javít, de már készül az új generáció is.

Az NEC nagyjából két éve mutatta be a Vector Engine gyorsítósorozatának friss fejlesztéseit, amelyek most kapnak egy ráncfelvarrást. Az alaparchitektúra, illetve maga a lapka sem változik, de az eltérő paraméterezésnek hála sikerült rajta gyorsítani, erre utal az "E" jelölés is a Type 10 szérián belül. Egészen konkrétan ez az "enhanced memory bandwidth" rövidítése lesz, ami értelemszerűen a nagyobb memória-sávszélességet jelenti, és okkal nyúltak itt hozzá a mérnökök a rendszerhez, mert a korábbi fejlesztések ezen a ponton ütköztek a legtöbbször limitekbe. Mindezt annak ellenére, hogy 6144 bites memóriabuszt használnak, HBM2 memóriával.

Az új Vector Engine gyorsítókból ismét háromféle variáns lesz. A Type 10AE 1584 MHz-en üzemel, így egy mag számítási teljesítménye eléri a 304,1 GFLOPS-ot, ami nyolc magra levetítve összesen 2,433 TFLOPS-os tempót eredményez. A Type 10BE variáns már csak 1408 MHz-en dolgozik, vagyis az előbbi két paraméter rendre 270,3 GFLOPS-ra, illetve 2,163 TFLOPS-ra csökken. Mindkét említett modell 48 GB-nyi fedélzeti memóriát kap, amely 1,75 GHz-es effektív órajelen működik, így a memória-sávszélesség 1,35 TB/s lesz.

A Type 10CE modell számottevően lassabb. Ugyan az 1,4 GHz-es órajel nem tekinthető rossznak, így számítási teljesítményben megközelíti a Type 10BE képességeit, viszont a hat darab HBM2 memória helyett csak hármat kap, vagyis 3072 bitre csökken a memóriabusz szélessége, és a fedélzeti tár kapacitása is csupán 24 GB. Ezt kompenzálandó a memória effektív órajele 2,6 GHz lesz, ami 1 TB/s-os memória-sávszélességet eredményez.

A korábbi hírünk alapján látható, hogy az új Vector Engine gyorsítók a számítási kapacitás tekintetében nem igazán változtak, ebből  szempontból a Type 10AE konkrétan visszalépés az elődhöz képest, de a gyakorlatban, a memória-sávszélesség növekedése miatt előny várható.

A NEC az újdonságokat a szokásos tudományos és mérnöki munkára szánja, ahol kifejezetten hasznos a sok memória és a nagy memória-sávszélesség, így fontos célpiac a Big Data, illetve a gépi tanulás tréning szakasza. A friss modellek leváltják a két éve bemutatott opciókat, a gyártásuk pedig januárban fut majd fel, innentől fogja a cég nagyobb mennyiségben kiszolgálni az érdeklődőket. A gyorsítók mellett továbbra is elérhető a az SX-Aurora TSUBASA szerversorozat, ezek – kiépítéstől függően – maximum nyolc darab, x16-os PCI Express 3.0-s csatolójú Vector Engine kártya használatát teszik lehetővé egy szerverben.

A vállalat már tervezi az új generációkat is, így a mostan frissítés csak kitölti az ezek közötti űrt. A következő évben bemutatkozik a Type 20 jelölésű Vector Engine sorozat, amely több magot, nagyobb órajelet, új funkciókat, illetve még nagyobb memóriasáv-szélességet ígér. Készül már a Type 30-as verzió is, és ez hoz majd új architektúrát, viszont erre 2022-ig várni kell.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NEC

Előzmények

Hirdetés