Hirdetés

Rágyúr a biztonságra az ARMv9 architektúra

A fejlesztéssel a cég elsődlegesen a szerverpiacot célozza.

Jó ideje már annak, hogy az ARM bemutatta a 64 bites architektúráját, amely ARMv8 néven érkezett anno. Azóta a cég ezt frissítette, de most eljött az idő, hogy bemutatkozzon a következő lépcső, az ARMv9. Az előddel ellentétében ez nem egy alapjaiban új architektúra, hanem inkább egy észszerű fejlődési lépcső, elsődlegesen a szerverpiacot célozva.


[+]

A fentiek miatt az ARMv9 alapjaiban továbbra is az AArch64 utasításkészletre épít, de nagyon fontos, hogy több olyan kiegészítés lesz a rendszer alapvető része, amelyek korábban csak opcionálisak voltak. Ezek közül az egyik legfontosabb az SVE2 alapértelmezetté tétele. Ez az SVE továbbfejlesztésének számít, és lényegében kiváltja a NEON opciót. Az SVE2-vel érkeznek mátrixszorzásra vonatkozó specifikus operációk, illetve támogatott lesz a bfloat16 adattípus is. Ennek az az előnye, hogy a 32 bites lebegőpontos adattípussal megegyezően 8 bites exponenst használ, viszont a mantissza 23 bit helyett csak 7 bites. Ezzel természetesen a pontosság csökken, de a gépi tanulást, mint célterületet tekintve így is kedvezőbb a normál 16 bites lebegőpontos adattípushoz viszonyítva, miközben a bfloat16 teljesítményelőnye a 32 bites operációkhoz képest jelentős.

Az ARMv9 a biztonságra is komoly figyelmet szentel, így megjelenik benne a Confidential Compute Architecture (CCA). Erről a vállalat majd csak később beszél igazán részletesen, de a lényege az, hogy az egyes alkalmazások a hardveren belül egy izolált környezetben futhatnak. Ezeket az ARM Realmnak hívja. Ide se az operációs rendszer, se a Hypervisor nem lát be, és maguk a Realmok nem is a Hypervisert használják, hanem saját Realm Managerrel működnek. Utóbbi azért lényeges, mert a jóval kevesebb kódot kell írni a rendszer használatához.

[+]

A CCA-nak leginkább a biztonságos adatközpontokban lesz szerepe, ugyanis így garantálható, hogy a szerveren tárolt adatokhoz még a felhőszolgáltató se férhessen hozzá, vagyis az ügyfél gyakorlatilag teljes felügyelettel rendelkezik a bérelt rendszer fölött.

Érkezik a Memory Tagging Extension (MTE) szolgáltatás is, ami a mostani lehetőségeknél hatékonyabban képes detektálni memória biztonságának megsértését, így erősítheti a biztonsági résekkel szembeni ellenálló képességet.

Az első ARMv9-es dizájn persze még messze van, leghamarabb jövőre lehet kész, de az alkalmazott technológiák világosak, és ez nyilván fontos a szoftverfejlesztők számára.


[+]

Az ARM rövid projekciókat is felvázolt, de ezek egy része nem újdonság. Azt már egy korábbi hírünkben leírtuk, hogy a Cortex-A processzormagok tekinteteben előbb a Matterhorn, majd a Makalu kódnevű fejlesztés érkezik. Ezekkel a vállalat összességében 30%-kal szeretné növelni az IPC-t a mostani szinthez viszonyítva, de azt nem fejtették ki, hogy melyik dizájn ebből nagyjából mennyit hoz. A Neoverse termékcsalád szintén feltűnt, de a régebben megosztott adatokhoz viszonyítva nincs új információ.


[+]

Ugyanakkor friss adat a Mali grafikus vezérlők esetében a sugárkövetés feltűnése, ugyanakkor részletek erről még nincsenek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés