Hirdetés

Saját ARM-os szerverprocesszorral állt elő az Alibaba

A Yitian 710 nevű fejlesztés 128 darab ARMv9-es magot használ a siker érdekében.

Az Alibaba csoport felhős adatközpontokkal foglalkozó Cloud részlege bejelentette a saját fejlesztésű, ARM-os szerverprocesszorának tesztelésének megkezdését. A Yitian 710 nevű lapkát az előző év végén hintették el, de mostanra elég részletesen tudni lehet, hogy egy 5 nm-es gyártástechnológiával készülő, 60 milliárd tranzisztorból álló megoldásról van szó.

A lapkán belül 128 darab ARMv9-es mag teljesít szolgálatot, ezek pontos képességei azonban nem ismertek, viszont azt tudni, hogy 3,2 GHz-es órajelen is üzemképesek. A rendszert egy nyolccsatornás DDR5-ös memóriavezérlő segíti, míg a PCI Express 5.0-s sávok maximális száma 96.

Az Alibaba Cloud jelenleg egy két hónapos próbát tart, amelyre meghívásos formában kérik fel az ügyfeleket. Egyelőre az igényelhető virtuális magok – ezek megegyeznek egy fizikaival – 2,75 GHz-es órajelen fognak üzemelni.

Arról nincs konkrét adat, hogy kereskedelmi szinten, azaz ténylegesen elérhető formában mikor kerülhet bevetésre a Yitian 710, jelenleg csak tesztekről szólnak a hírek, és valószínűleg az eredmények tükrében hozza meg a cég a további döntéseket. Ezek következtében azt sem tudni, hogy saját dizájnt bevető g8m jelzésű instance milyen áron lehet majd elérhető, a vállalat csupán egy rendkívül általános állítást fogalmaz meg, miszerint 100%-kal jobb a költséghatékonysági arány az AMD és az Intel fejlesztéseihez viszonyítva. Ebből viszont lehetetlen kiindulni, mert nem mindegy, hogy a konkurensek mely rendszereire gondolnak, ezt ugyanis nem fejtették ki bővebben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés