Hirdetés

Radeon X700 512 MB memóriával

Az utóbbi időben két tendenciát figyelhettünk meg a grafikus kártyák gyártóinál. Egyfelől a belépő szinten igyekeztek minél kisebbre csökkenteni a kártyára integrált memória kapacitását, mondván, hogy ezzel lényegesen olcsóbbá tehetők termékeik, és a PCI Express interfész úgyis elegendő sávszélességet szolgáltat a rendszermemória igénybevételéhez – ennek jegyében született meg az NVIDIA TurboCache és az ATI HyperMemory megoldása. Másfelől mindkét konkurens előállt 512 MB RAM-mal felszerelt kártyákkal – hivatalosan egyelőre csak a csúcskategóriában, de partnereiktől hasonló, főként marketingszempontoktól vezérelt lépésekre más modellek esetén is bizton számíthatunk.

Ilyen a GeCube most bejelentett, Radeon X700 Professional nevű kártyája is, amely ebben a mezőnyben elsőként érkezik fél gigabájt fedélzeti memóriával. A gyártó adatai szerint GDDR2 típusú memóriachipek egy 128 bites vezérlőre kapcsolódnak; ezt és a nyolc pixelfutószalagos RV410 GPU képességeit figyelembe véve megkérdőjelezhető, vajon ki tudja-e használni a nagyobb memóriában rejlő lehetőségeket a kártya. Mi jelenleg inkább a nemleges válasz felé hajlunk. A grafikus processzor órajelét illetően a GeCube kétféle értékkel szolgál: a 400 MHz a sima X700, míg a 425 MHz az X700 Pro jellemzője.

Minden furcsasága ellenére érdekessé teszi a terméket, hogy kétféle változatban is megjelenik: az egyiket a GeCube jól bevált, viszonylag nagyméretű ventilátorral felszerelt aktív hűtésével látják el, míg a másik hűvösen tartásáról a SilenCool nevű, két bordát és két hőcsövet magában foglaló passzív hűtési megoldás gondoskodik. Mindkét típus PCI Express x16 csatolófelületű, és egy-egy DVI, VGA és TV-kimenettel szolgál. A kártyák május végén kerülnek piacra, a standard hűtésű verzió ára 200 dollár körül alakul.

A GeCube az ATI kiemelt partnerei közé tartozik, így nem meglepő, hogy már a Radeon X800 XL 512 MB memóriával felszerelt változata is megtalálható kínálatában, mégpedig ugyancsak két változatban: a 16 futószalagos GPU hűtését passzív és aktív módon is megoldotta. Az utóbbi esetben további jó pont, hogy az ATI-referenciától eltérően lapos, a szomszédos bővítőhelyet szabadon hagyó bordával sikerül biztosítani a hőleadást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés