Hirdetés

Radeon HD 2900 XT megduplázott memóriával

A grafikus processzorok gyártói az ár-teljesítmény arányt is figyelembe véve alakítják ki a videokártyáknak azokat a referenciaterveit, melyek leírják az alkalmazandó órajeleket, a memóriák típusát és mennyiségét, valamint az adott kártyára jellemző más paramétereket. A piacra kerülő grafikus kártyák túlnyomó többsége ezeket a referenciákat követi, ám azok a gyártók, melyek – akár közvetve, partnereik útján – rendelkeznek a megfelelő technológiai háttérrel, lényegében szabad kezet kapnak arra nézve, milyen kártyát építenek a chipek köré.

Jó példa erre a Diamond Multimedia tegnapi bejelentése is, hiszen a vállalat olyan 3D-gyorsítót dobott piacra az AMD R600-as GPU-ja köré építve, amilyen korábban nem volt kapható. A Viper Radeon HD 2900 XT 1GB GDDR4 neve is elárulja két fontos tulajdonságát: az eredeti 512 MB helyet 1 GB memória került rá, és a standard GDDR3 helyett GDDR4 típusú RAM chipeket alkalmaznak. A külsőre semmi különöset nem mutató grafikus kártya órajeleit is módosították, a memória 825 helyett 1100 (effektíve 2200) MHz-en fut. A grafikus processzort illetően ellentmondásos adatokat kaptunk, de minden bizonnyal az eredeti 740-től alig különböző 743 MHz a megfelelő érték.

A Diamond kártyája elsőként kész számítógépekkel együtt lesz rendelhető a tengerentúlon, bár már most is van olyan üzlet, ahol aktuális árfolyamon átszámítva mintegy 115 ezer forintos áron önállóan is megvásárolható.

Azóta történt

  • VGA-CPU párválasztó

    Az erősebb videokártyák mezőnyében nézünk körül, melyik modellhez milyen teljesítményű processzort érdemes társítani.

  • Rajtra kész a Radeon HD 2900 Pro

    Csak napok kérdése, hogy a boltokba kerüljön a felső-középkategóriás AMD kártya, mely a GeForce 8800 GTS ellenfele lesz.

Előzmények

Hirdetés