Hirdetés

Intel videokártyák már 2008-ban?

A DigiTimes információi szerint az Intel a Computexen több videokártya-gyártót is tájékoztatott a grafikus kártyák piacára történő belépési szándékáról. Bár a tervek állítólag még nem nyertek határozott körvonalakat, az tudható, hogy az Intel asztali PC-kbe való, a GeForce-okkal és a Radeonokkal konkuráló videokártyákat tervez. Az útitervet és a majdani termékek specifikációit várhatóan ez év utolsó negyedéig pontosítják. Kezdetben a várakozások szerint középkategóriás, 300 dollár körüli kártyákat dobna piacra a vállalat – ha minden rendben zajlik, erre 2008 második negyedévében kerülhet sor.

A Jon Peddie Research piacelemző cég szerint az Intel 2007 első negyedévében a chipsetbe integrált grafikus vezérlők piacának több mint 50 százalékát mondhatta magáénak. A videokártya-gyártók azonban arra is rámutattak, hogy ez még nem feltétlenül garancia a sikerre az új szegmensben, hiszen az alaplapok és a grafikus kártyák értékesítése nagyban különbözik egymástól, emellett – amint az AMD és az NVIDIA párharcában nap mint nap látjuk – fontos tényező a játékfejlesztőkkel való együttműködés is.

Az Intel szokás szerint nem kommentálta a hírt, bár megerősítette, hogy a diszkrét grafikus vezérlők olyan területet jelentenek, melynél felmerül a piacra lépés lehetősége. A sajtó az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket többnyire a Larrabee kódnevű projekttel hozza kapcsolatba, jóllehet – a hivatalos állásfoglalás szerint – a projekt nem elsősorban grafikus chipek kidolgozására összpontosít, hanem olyan általános célú, nagy számítási kapacitású processzor készítésére, melynek programozható utasításvégrehajtó egységei jól párhuzamosítható feladatok gyors elvégzésére képesek. Pat Gelsinger az idén Pekingben megrendezett tavaszi IDF-en röviden kitért a Larrabee projektre, és a számos lehetséges (tudományos, mérnöki, pénzügyi stb.) alkalmazási terület mellett a vizualizációt is említette. Tény, hogy mára az efféle egységes mikroarchitektúrák felé mozdultak el az olyan klasszikus tervezőműhelyek is, mint az NVIDIA és az ATI (AMD), és mindkét félnél egyre nagyobb hangsúlyt kap a grafikus processzorok általános jellegű számításokban való felhasználása is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés