Hirdetés

A Qualcomm lesz Kína partnere a szerverpiacon

Az Egyesült Államok ugyan megtiltotta a fontosabb cégeinek, hogy a kínai kormány szerverpiacra vonatkozó igényeit kiszolgálják, de ez a keleti szuperhatalmat nem érintette olyan kellemetlenül, mint várták. Kína ugyanis megegyezett arról, hogy a Qualcomm szerverprocesszorokat szállít majd számukra, kiemelten figyelve az igényeikre.

A Qualcomm ezt megteheti majd, ugyanis a vállalat nem Kínának fog szállítani termékeket, hanem Kínába egy kiválasztott partnernek, majd onnan lesznek a szerverek eladva a kínai kormánynak. Az Egyesült Államok ezt elvileg csak akkor tudja majd megakadályozni, ha általánosan megtiltják a Kínába irányuló IT termékek teljes exportját. Utóbbira kevés az esély, de állítólag abban is megegyeztek az érintettek, hogy Kína a teljes dizájnt licenceli, és kínai bérgyártóknál gyártják le azt. Ezzel a Qualcomm szimplán licencelővé válna Kína felé, amit az Egyesült Államok most sem tilt.

Arról egyébként nem tudni, hogy a szerződés mire terjed ki. Nyilván Kína minden területet le szeretne fedni, így többféle lapkát igényelhetnek, köztük ARMv8-as magokkal rendelkező processzorokat, illetve Adreno gyorsítóval is felszerelt rendszerchipeket a szuperszámítógépekbe. Az egyébként biztosnak látszik, hogy a Kínának készülő lapkák a Qualcomm általános kínálatában nem lesznek elérhetők.

Nagyon úgy néz ki, hogy az Egyesült Államok a nemrég kidolgozott tiltásával nem sokat ért el, csupán elvették a szerverpiacon komolyan érdekelt cégeiktől a lehetőséget, hogy komoly profitra tegyenek szert. A kínai kormány ettől függetlenül megtalálta a rést a pajzson, és más céggel ugyan, de dolgoznak tovább a projektjeiken. Utóbbi egyébként később még ennél is jobban fájhat, mivel nem kizárt, hogy a kormány a kínai cégeknek is felkínálja majd a Qualcomm termékeit, ami az Egyesült Államok számára nagyon kedvezőtlen lenne.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés