Hirdetés

QNAP TS-x31: hálózati adattároló és privát felhőszolgáltatás otthonra

A QNAP bejelentette legújabb Turbo NAS sorozatba tartozó, SOHO és otthoni felhasználóknak szánt hálózati adattárolóját. A TS-x31 névre keresztelt családban torony kialakítású egy (TS-131), két (TS-231) és négyrekeszes (TS-431) tárolók kapnak helyet, amelyek hardveres alapját az 1,2 GHz-es, kétmagos Freescale ARM Cortex-A9 SoC, az 512 DDR3L memória és az 512 MB-os eMMC belső tárolóhely adja. Modelltől függően mindegyik 3,5" és 2,5"-es SATA 6/3 Gbps csatolófelületű adattárolót fogad, amelyek akár menet közben is cserélhetőek a hot-swap fiókoknak köszönhetően. Ezenfelül került rájuk két darab USB 3.0-s port, eSATA csatlakozó, továbbá a Gigabit Ethernet aljzat. Utóbbiból a két- és négyrekeszes változatra kettő is jutott, így az ehhez kapcsolódó szolgáltatások is elérhetőek (dual ip, link aggregation, hibatűrés stb). A "dobozok" hűtéséért mérettől függően 5, 7 és 12 centiméteres ventilátorok gondoskodnak.

QNAP TS-131 / TS-231 / TS-431 QNAP TS-131 / TS-231 / TS-431
QNAP TS-131 / TS-231 / TS-431 [+]

Ami a szolgáltatások oldalát illeti, meglehetősen széles körű tárházat vonultat fel ezen a téren az alapból QTS 4.1-es rendszert futtató TS-x31. A szokásos szerverfunkciókon felül (FTP, SMB, nyomtató, letöltő, backup, iTunes, DLNA, AirPlay, VPN, kameramegfigyelő, privát felhő, privát felhő backup, stb - teljes szolgáltatáslista a QNAP weboldalán olvasható) számos olyan funkciót kínál, amit kifejezetten végfelhasználók számára találtak ki, mint például a Photo, Music és Video Station névre hallgató alkalmazások, amivel a felhasználók egy helyre központosíthatják médiagyűjteményüket, amelyet aztán szinkronizálhatnak más eszközökkel és megoszthatnak családdal, barátokkal. Természetesen a távoli elérés is biztosítva van a Qphoto, Qmusic, Qfile és Qmanager mobil alkalmazások révén.

Említést érdemel a videók transzkódolása, ami képes kisebb felbontásúra konvertálni az éppen lejátszott anyagokat, ezzel lassabb kapcsolódási sebesség esetén is élvezhető marad (vagy legalábbis nézhető marad) a videó. Emellett a Notes Stationt emelte ki a gyártó a sorból, amivel a felhasználók egy webes felületű szerkesztőfelületen akár a szerveren tárolt médiafájlokkal feldobott feljegyzéseket készíthetnek privát felhőjükbe, amiket aztán megoszthatnak barátokkal, kollégákkal anélkül, hogy egy külső szerverre kellene mozgatni (vagy azon tárolni) a szenzitív adatokat. Emellett a hatékonyabb munka érdekében összeállíthatjuk a tennivalók listáját, naptári emlékeztetőket készíthetünk, mely utóbbit a Google Calendar szolgáltatással is szinkronizálhatunk.

A QNAP az új NAS-ok árát egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés