Hirdetés

Végre porondon a Cooler Master Eisberg Prestige vízhűtés

A Cooler Master Alphacoollal közösen fejlesztett kompakt vízhűtőjének, az Eisbergnek története régre nyúlik vissza. A 2012-es CeBIT-en bemutatott vizes processzorhűtő már többször a megjelenés küszöbén állt, ám mindig történt valami, ami miatt végül a rajt időpontját odébb csúsztatták. Az idei CeBIT-en a gyártó viszont azt ígérte, hogy nem fogják már sokáig halogatni a termék hivatalos bemutatását, ami annak fényében igaznak bizonyult, hogy az Eisberg Prestige vízhűtők valóban elérhetővé váltak.

Cooler Master Eisberg Prestige 120L push-pull ventilátor konfigurációval
Cooler Master Eisberg Prestige 120L push-pull ventilátor konfigurációval

Úgy tűnik a gyártónál mindent beleadtak annak érdekében, hogy az Eisberg ne csak a sokadik kompakt vízhűtő legyen a sorban, hanem tényleg mutasson valami olyan újdonságot, amit a riválisok nem tudnak. A Prestige családot tehát alapvetően úgy tervezték meg, mint a legtöbb ilyen típusú előre feltöltött, karbantartást nem igénylő, univerzális kompakt vízhűtőt, ám a Cooler Master némi extrát is csempészett az újdonságba. Például megteremtették a folyadék egyszerű cseréjének lehetőségét, noha a rendszer olyan speciális folyadékkal feltöltve érkezik, ami elméletben ezt nem teszi szükségessé. Ugyanakkor a csövek is leválaszthatók, cserélhetők, azaz a bővíthetőség lehetőségét is magában hordozza az Eisberg Prestige, így pedig már értelmet nyer az újratölthetőség és a folyadék cseréje is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az integrált pumpa-blokk-kiegyenlítő tartály triót külön (azaz radiátor, ventilátor és csövek nélkül) is áruba bocsátják egyes piacokon.

Cooler Master Eisberg Prestige központi egység (szivattyú, tartály, blokk)
Cooler Master Eisberg Prestige központi egység (szivattyú, tartály, blokk)

Ránézésre az imént említett komplett főegység sem koppintás, hanem új tervezés. Az 50 000 órára hitelesített pumpa óránként 400 liter folyadék mozgatására képes, szállítási magassága pedig 2,2 méter, míg az adatlap szerint zajszintje 25 dBA alatt marad (azonban ez tovább csökkenthető, ha 12 helyett 7 vagy 5 voltról üzemel a mellékelt adapterek használatával). A hűtőblokk kialakítását is feltárták a nagyközönség előtt. Eszerint a rézből készült mikrocsatornázott (MicroChannel Technology) blokkba egy úgynevezett JetStream lemezen keresztül átpréselve pontosan a blokk közepén lép be a hűtőközeg, és az említett mikrocsatornák mentén a blokk széle felé egyenletesen terül szét.

A MicroFin blokk és a JetPlate elhelyezkedése
A MicroFin blokk és a JetPlate elhelyezkedése

Az Eisberg Prestige család kompletten 120 és 240 mm-es réz radiátorokkal és hozzá való légkavarókkal érkezik 120L és 240L jelzéssel. Mindkét variáns dobozában két darab 120 mm-es ventilátor található, így a kisebbik modellre push-pull konfigurációban is felszerelhetők a szélgépek, melyek maximális fordulatszáma 1600 rpm, légszállításuk 60,2 cfm (102,5 m³/h), zajkibocsátásuk pedig 20,5 dBA.

Cooler Master Eisberg Prestige 240L
Cooler Master Eisberg Prestige 240L

A Cooler Master Eisberg Prestige önállóan 99,95 euróért lesz elérhető, míg a radiátorral, ventilátorokkal összeszerelt és előre feltöltött szettért 139,95 (120L) vagy 159,95 (240L) eurót kell fizetni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés