Hirdetés

Piacon a Fujitsu Siemens energiatakarékos monitorai

Piacra kerültek a Fujitsu Siemens környezetkímélő, „zéró wattos” monitorai, melyek készenléti üzemmódban egyáltalán nem fogyasztanak áramot. Az egyszerű és olcsó – az idei CeBIT innovációs díjával jutalmazott – megoldás a videobemeneten érzékelt jelhez igazítja a kijelző működését; ha érkezik kép a számítógéptől (akár analóg, akár digitális csatornán), akkor bekapcsolódik, ha viszont nincs jel, akkor nem csupán inaktív, hanem teljesen kikapcsolt állapotba kerül.

Az elektronikai eszközök stand-by állapotban jelentkező, készülékenként csupán néhány wattos fogyasztása régóta vörös posztó a környezetvédők szemében. Tipikusan ez az a tétel, amit az egyes emberek, háztartások hajlamosak figyelmen kívül hagyni, hiszen a készülékek számától és típusától függően ez évente is csupán pár száz vagy pár ezer forintos költséget jelent. Országos szinten vagy a kontinens egészét tekintve azonban már komoly energiapazarlásról beszélhetünk, hiszen a háztartások sokaságához hozzájönnek még a nagy gépparkokat fenntartó nagyvállalatok is. Egy német tanulmány szerint, ha az elektronikai készülékek készenléti üzemmódban egyáltalán nem fogyasztanának, akkor csak az Európai Unióban évente 35 terawattórányi energiát lehetne megtakarítani; az EU-s Stand-by Kezdeményezés pedig abból indul ki, hogy az európai háztartások és irodák fogyasztását összegezve a kapott energiamennyiség 10 százalékát emészti fel a különféle eszközök készenléti üzemmódja.

Fujitsu Siemens ScenicView P20W-5 Eco

Mindennek fényében nem meglepő, hogy a ScenicView Eco monitorok iránt már most nagy az érdeklődés, és a Fujitsu Siemens a szabadalmi eljárás alatt álló megoldást más gyártók számára is licencelni kívánja. Az energiatakarékos kijelzők közül elsőként a 20 hüvelykes ScenicView P20W-5 Eco és a 22 hüvelykes P22W-5 Eco érhető el, szeptemberre várható a 24 és 26 hüvelykes változatok megjelenése. A P20W-5 és a P22W-5 egyaránt 1680x1050 pixeles felbontással, 5 ms-os válaszidővel, 1000:1 kontrasztaránnyal jellemezhető, a TN panel betekintési szögei 10:1 kontraszt mellett 160/160 fokosak. A maximális fényerő 300 cd/m², a beállított értéket a monitorok a környezeti fényviszonyok változásához igazodva automatikusan képesek korrigálni. Az analóg mellett HDMI bemenet is rendelkezésre áll. Az Eco modellcsalád legkisebb tagjának ajánlott ára Németországban 419 euró.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés