Hirdetés

Fordulópont – tabletfronton is megszűnni látszik az Apple elsőbbsége

A Pew Research Center legfrissebb felmérése szerint az elmúlt egy évben alaposan átrendeződött a tabletpiac. Azonban még mielőtt fejest ugranánk a százalékokba, érdemes szem előtt tartani, hogy a mintavételezett csoport az Egyesült Államokban élő felnőtt lakosság volt, így a tapasztalt értékek valamelyest eltérhetnek a globális helyzetképtől.

Az idei felmérés nyár végén fejeződött be, amely az erőviszonyok jelentős változását tárta fel. A 2011-es kutatás azt hozta eredményül, hogy a tablettel rendelkezők 81%-a iPad tulajdonos, és csupán 15% birtokol Android alapú készüléket, az egyéb platformok pedig 4%-os részesedésen osztozhattak. Ezzel szemben a 2012-es számok azt mutatják, hogy az Apple masszív előnye 52%-ra olvadt, a maradék 48-at pedig mind a zöld robotos táblák kaparintották meg, amelyek 21%-át az Amazon Kindle Fire teszi ki. Főleg ez utóbbi adat az, ami elsősorban az amerikai piac sajátja.


(forrás: Journalism.org)

A Pew azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az adatgyűjtés a Google Nexus 7, az új Amazon Kindle trió és a Barnes & Noble HD modellek piacra lépése előtt történt, vagyis a kép jelen pillanatban és a közeljövőben is drámai változásokon mehet keresztül. A felmérés úgy fogalmaz, hogy lényegében a tabletpiacon is ugyanannak az Android dominancia kialakulásának lehetünk szemtanúi, amely valamivel korábban az okostefefonok területén is végbement. A vizsgált csoportban a felmérés időpontjában 46% Android alapú telefont, 38% iPhone-t, 10% pedig Blackberry-t használt.

A felmérés a márkahűség szempontjából is érdekes adatokkal szolgál. Az okostelefonnal is rendelkező iPad tulajok 57%-ának zsebében iPhone lapul és csak 32%-uk nyomkod androidos készüléket. Ugyanez a „hűség” fordítva is megfigyelhető: Android tablethez 66%-ban droidos telefon társul, míg iPhone mellett csak 29% tette le a voksát. Kíváncsian várjuk, hogy a Nexus 7, valamint az Amazon és a Barnes & Noble friss modelljei mennyiben képesek átrendezni az arányokat, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy kisebb méretű iPad érkezése is egyre biztosabbá válik. Valamint, ha egyelőre nem is akkora mértékben, de hamarosan a Windows 8 alapú készülékek is beleszólhatnak a küzdelembe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés