Hirdetés

Pasztára váltott az AMD a Ryzen SoC APU-nál

Utoljára a Kaveri APU esetében alkalmazta ezt a módszert a cég, amivel akkor nem volt gond, most viszont a dobozba igen aprócska hűtő került.

Az AMD egy szempontból nagyon kitűnik a processzorpiacon, ugyanis szinte mindegyik asztali processzor vagy APU esetében forrasztással helyezik fel a lapkára, vagy lapkákra a fémkupakot. Utoljára a Kaveri APU esetében alkalmaztak hagyományosnak tekinthető hővezető pasztát a forrasztás helyett, de például a később bemutatott, A10-7890K jelzésű, Godavari kódnevű APU esetében már visszatértek a forrasztáshoz.

A tegnap elstartolt asztali Raven Ridge viszont egy újabb változást hoz, ugyanis ismét paszta került a fémkupak alá. Ugyan ezt az említett APU-k szétszedésével még nem igazolták, de az AMD maga ismerte el, mondván bizonyos szegmensekbe szánt, alacsonyabb TDP keretű megoldásoknál nem feltétlenül alkalmazzák azt a forrasztásos módszert, amelyet a Ryzen CPU-k esetében megszoktak a felhasználók.

Az AMD Wraith Stealth hűtője
Az AMD Wraith Stealth hűtője

Arra viszont érdemes figyelni a Raven Ridge APU-nál, hogy a dobozba a Wraith Stealth hűtő kerül, ami tulajdonképpen egy alacsony profilú, az alumíniumbordát tekintve is rendkívül kicsi megoldás. Aki tehát tuningban gondolkodik, mindenképpen a hűtő cseréjével kezdje. Persze ez a Raven Ridge célpiacát tekintve nem túl reális tényező, de kétségtelenül lehetséges az órajel emelése. A Wraith Stealth elsődlegesen azért került kiválasztásra, mert sokan HTPC-be szánják a Raven Ridge APU-t, így igazodni kellett az alacsony profilú házakhoz is, márpedig az AMD másik két hűtője, a Wraith Spire és a Wraith Max ezekbe nem fér be. Utóbbit viszont külön meg lehet vásárolni, ha valaki nagyon ragaszkodik a gyári hűtéshez, de nem elégedett a Wraith Stealth nyújtotta hűtési teljesítménnyel.

A kupaktalanítás még egy szóban forgó kérdés. Egyelőre erre vonatkozóan kevés a tapasztalat, illetve olyan célirányos eszköz sincs rá, amilyen elérhető az Intel processzoraihoz, Delid-Die-Mate 2 néven.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés