Hirdetés

Parányi hordozható gépek a köbön

A HP TouchSmart tm2 nevű tabletéről, pontosabban kifordítható érintőképernyővel ellátott notebookjáról, már az idei CES alatt beszámoltunk, most azonban végre pontosabb adatok is napvilágot láttak a készülékről, ami a hírek szerint egy kis felújításon is átesett. A 12,1”-es képátlójú, 1280x800 pixeles felbontású – és talán mondanunk se kell, hogy multi-touch-os érintésérzékeny – monitorral megáldott tm2 az Intel Calpella platformjára épül, ennek megfelelően Core processzor került bele, mégpedig az i3-330M, mely a széria 2,13 GHz-es órajelen üzemelő tagja. A DDR3 memóriát sem sajnálták belőle a tervezők, hiszen 4 GB-tal látták el (és még egyszer ennyi elfér benne), a háttértár viszont átlagos méretű, pontosabban 320 GB-os kapacitású, bár a jelek szerint 640 GB-os merevlemezzel is rendelhető lesz a termék.

HP TouchSmart tm2 [+]
HP TouchSmart tm2 [+]

A vezeték nélküli hálózati kapcsolatok létrehozásához elengedhetetlen 802.11b/g/n-es szabványokat ismerő Wi-Fi modult beépítve találjuk, de került mellé Bluetooth egység, TrueVision webkamera és memóriakártya-olvasó is. Az akkumulátor sajnos nem tűnik túl erősnek, hiszen a négy órás üzemidő manapság átlagos időtartamnak tekinthető. A 2,13 kilogrammos HP tabletre a memória mennyisége miatt – nagyon helyesen – a Windows 7 Home Premium 64 bites változatát telepítették fel. A tm2, pontosabban a tm2-2050us modell 950 dolláros áron rendelhető.

HP TouchSmart tm2 [+]
HP TouchSmart tm2 [+]

Nagyjából fele ennyiért, 431 dollárért már megvásárolható az Epson netbookja is. Az Endeavor Na03mini az 1,83 GHz-es órajelen üzemelő Atom N470-nel hódít. A Pine Trail platformos masina mindössze 1,02 kg tömegű, az 1024x600 képpontos felbontású képernyője pedig 10,1”-es képátlójú. Memóriából csupán 1 GB-ot tettek bele, és a háttértára is csak 250 GB-os, ám ez utóbbi lecserélhető egy 64 GB-os SSD-re, ami ha méretben nem is, de sebességben jobb alternatíva. A Wi-Fi modul, a Bluetooth adapter és a kártyaolvasó természetesen megtalálható az Epsonban, az akkumulátora pedig három vagy hat cellás lehet, amelyek 4,1 és 8,4 órás használatot tesznek lehetővé. A kis gép a Windows 7 Starter verziójával érkezik.

Epson Endeavor Na03mini [+]
Epson Endeavor Na03mini [+]

Végül érdemes lehet a Pioneer olcsó, ARM-os netbookját szemügyre venni. A DreamBook Lite E10 mindössze 174 dolláros ára valóban elég barátságos összeg az 580 grammos készülékért. Ezért persze nem szabad sokat várni a géptől, bár internetezésre, egyszerűbb használatra tökéletesen elég lehet az ARM alapú VIA-8505-ös processzor, ami 533 MHz-es órajelen dolgozik 128 MB rendszermemória és egy 2 GB-os kapacitású flash alapú háttértár társaságában. A kártyaolvasó, a Wi-Fi modul és a 0,3 megapixeles webkamera így se maradt ki a konfigurációból, sőt opcionálisan még 3G-s modem is rendelhető hozzá. Az akkumulátora három órán át képes elegendő energiával ellátni a kis gépet, amire Windows CE vagy Android OS kerülhet.

Pioneer DreamBook Lite E10 [+]
Pioneer DreamBook Lite E10 [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés