Hirdetés

Kicsi és még kisebb gépek a Pioneer Computerstől

Az ausztrál illetőségű Pioneer Computers látszólag egy átlagos netbookot hozott össze. A DreamBook Lite U11a-ba új Atom processzor kerülhet (az 1,66 GHz-es N450 vagy az 1,83 GHz-es N470), a chipkészlet a megszokott NM10, a grafikáról pedig az integrált vezérlő gondoskodik. Azonban két dolog mégis különlegessé teszi. Az egyik, hogy netbookhoz mérten széles körűen konfigurálható, és különféle hasznos kiegészítők is rendelhetők hozzá csomagban, a másik, hogy a hírek szerint hamarosan egy Ion 2-es változat is elérhető lesz, ami nagyon csábítóvá teheti.

DreamBook Lite U11a
DreamBook Lite U11a

A 11,6 colos, 1366x768 pixeles kijelző természetesen nem változtatható, viszont az 1 GB DDR2-667-es RAM-ot 2 GB-ra lehet bővíteni, a 160 GB-os winchester pedig akár 1 TB-os merevlemezre vagy 256 GB-os SSD-re is cserélhető. A 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi az alapfelszereltség része, azonban lehetőség van Bluetooth vagy 3G modullal ellátott gép rendelésére. Érdekes, hogy a webkamera is választható, az eredeti konfigurációban nem kapott helyet.

DreamBook Lite U11a
DreamBook Lite U11a

A netbookhoz rengeteg különféle kiegészítőt lehet rendelni, többek között szoftvereket, külső optikai meghajtót, vezeték nélküli routert, VoIP telefont, külső kijelzőt, de még projektort is. Az új gép kapcsán meg kell említeni azt, hogy a külsejéhez nem kellett túl sok tervezői munka, hiszen az 1,3 kg-os DreamBook Lite U11a gyakorlatilag egy az egyben megkapta a cég korábbi CULV-s notebookjának, a DreamBook Lite U11-nek a burkolatát, és a név is csak egy a betűvel változott. Az alapváltozat már megrendelhető, 449 ausztrál (azaz körülbelül 400 amerikai) dollárt kell érte kifizetni, az Ion 2-es verzió valamikor a tavaszi hónapokban várható.

Hogy az egészen mini méretek kedvelői se szomorkodjanak, a cég egy 7 colos, 800x480 pixeles kijelzővel rendelkező apróságot is bemutatott. A DreamBook Lite E79 mindössze 214 x 145 x 32 mm, és csak 800 gramm, tehát szinte bárhol elfér. Nyilvánvaló, hogy ezeknél a gépeknél nem a nyers erő a legfontosabb, így az UMPC-t egy 533 MHz-es, ARM-alapú processorral és 128 MB RAM-mal szerelték fel, a tárhely szerepét pedig 2 GB flashmemória tölti be. Az E79-en helyet kapott egy SD kártyákkal boldoguló olvasó, három USB 2.0 port és egy Ethernet csatlakozó is. A vezeték nélküli hálózatokhoz a Wi-Fit lehet használni, de plusz nyolcvan dollárért 3 modul is rendelhető bele. A Pioneer Computers minije enélkül egy éves garanciával, Windows CE-vel 180 dollárba kerül.

DreamBook Lite E79
DreamBook Lite E79

Mivel ma a tabletek korát éljük, nem csoda, hogy a vállalat egy ilyen masinával is előállt. A cég honlapján kedvesen csak  „iPad Killernek” becézett, ePad nevű gépecskét gyakorlatilag a DreamBook Lite E79 alapjaira építették, ugyanolyan platformmal szerelték fel, ugyanúgy Windows CE-t futtat, ugyanakkora tárhelyet kínál, viszont a memória mennyiségét 1 GB-ra növelték. Az információk szerint a passzív hűtésű mini a kisebb ütéseknek, eséseknek is ellenáll.

Az ePad
Az ePad

Kinézetre a hasonló gépekre emlékeztet, viszont jóval kisebb a 10 colos modelleknél, csupán 198 x 118 x 15 mm-es és fél kilogrammos. Ebben a tömegben az akkumulátor is benne van, amellyel a cég állítása alapján akár 12 órás üzemidőt is elérhet. Persze a kompakt méretnek hátrányai is vannak, többek között a csatlakozók hiánya, hiszen az ePadre csak egy USB port és egy microSD-olvasó jutott. Wi-Fi természetesen ebben is van, de opcionálisan (némi felárért) 3G-vel, GPS-szel, webkamerával és tévétunerrel felszerelt változatokat is lehet rendelni. A Pioneer Computers alapfelszereltségű tabletje körülbelül 270 dollárba fog kerülni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés