A Panasonic az Intelnél készíti új rendszerchipjét

Az Intel és a Panasonic bejelentette, hogy az új generációs audiovizuális termékekbe közösen fejlesztik a szükséges rendszerchipet, amelyet a japán cég tervez, míg az Intel a gyártást végzi el, méghozzá a 14 nm-es node-on. Vélhetőleg a Panasonic érkező okostévéibe szánt lapkáról van szó.

A japán vállalat egy újszerű modell részévé válik a változással, így mostantól nem vásárolnak külön rendszerchipet, hanem szimplán sajátot fejlesztenek, míg az Intel tulajdonképpen a klasszikus értelemben vett bérgyártó szerepét tölti majd be. Utóbbi a Santa Clara-i óriáscégnek azért lényeges, mert a PC-s igények csökkennek, így a szabad gyártókapacitást érdemes bérbe adni. Nem mellesleg az Intel korábban már rájött, hogy saját tervezésű termékekkel semmi esélyük bekerülni az okostévék piacára, hiszen erre már számtalanszor kísérletet tettek, de nem váltak elterjedté az újabbnál-újabb platformok. A bérgyártás ugyan messze nem kecsegtet akkora haszonnal, mint a tényleges termékek eladása, de legalább a gyárak kihasználtsága növelhető.

A Panasonic egyébként nem az első megrendelője az Intel bérgyártásra vonatkozó projektjének, de eddig főleg FPGA-k, illetve különböző vezérlők gyártását vállalta a cég, így a rendszerchipek tekintetében a Panasonic az első ügyfél.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés