Hirdetés

P4 Northwood tuning -- +0.35 V, a lehetséges +0.1 V helyett!

A P4-es alaplapok mindig is +0.1 V-os feszültségtöbbletet engedélyeztek a lelkes tuningolóknak. Az egyedüli kivétel ez alól talán csak az Abit TH7 szériája volt. A Northwood procik megjelenésével azonban -- a hírek szerint -- ez a lehetőség is kiesett, de mindettől függetlenül, rengeteg alaplap van, amely tudása és stabilitása alapján gyakorlatilag hibátlan, mégsem képes a hardcore túlhajtók igényeit kiszolgálni a "veszélyesen magas" feszültségekkel.

Nos, itt egy kis "segítség". Egyrészt, a felelősség természetesen legkevésbé sem a mienk, mindenki magára és csakis magára vessen tehát, ha ropogósra sülnek bizonyos komponensei. Másrészt ugyanakkor abban a szerencsés helyzetben vannak a P4-et húzni vágyók, hogy az Intel elég komoly hővédelemmel látta el processzorát, azaz gyakorlatilag lehetetlen "kihozni azt a sodrából"...

A Northwood magos P4-esek alapfeszültsége 1.5 V, a legtöbb alaplap 1.6-1.625 V-ig engedi a ráskálázást. Ez sokszor kevés. Ha többet akarunk, nincs más dolgunk, mint a processzor bizonyos lábait összekötögetni (vékony drótszállal, vezető kötőanyaggal, bármivel, ami vezeti az áramot, és elég kicsi/vékony ahhoz, hogy tényleg csak azokat a lábakat kösse össze, amit mi szeretnénk). Öt db lábról van szó, melyek a képen jól látszanak (balról jobbra: Pin 1, Pin 2, Pin 3, Pin 4, Pin 5). A proci korrekt tájolásához a kép bal alsó sarkát használjuk fix pontnak.




Azóta történt

Előzmények

Hirdetés