Hirdetés

Őszeleji hama-sziporkák

A számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai kiegészítőiről ismert hama a napokban egy sor újdonsággal bővítette termékpalettáját, az alábbiakban ezek közül szemezgetünk.

Csendes működést ígér a vállalat 12 cm átmérő ventilátorral rendelkező tápegysége, amely 350 és 400 watt csúcsteljesítményű változatban jelenik meg. A kéken megvilágított ventilátor fordulatszáma – és így zajszintje – a hátoldali szabályzóval manuálisan is állítható, megnövekedett terhelésnél azonban automatikusan nagyobb fokozatra kapcsol. A tápegység megfelel az ATX 2.03-as specifikációnak, és Serial ATA-tápcsatlakozóval is szolgál. A maximális kimenő teljesítmény a 350 wattos készüléknél a következőképpen alakul: +3,3 V: 28 A; +5 V: 30 A; +12 V: 16 A; 5 V: 0,3 A; +5 V sb: 2 A; -12 V: 0,8 A. A kisebb típus ajánlott kiskereskedelmi ára 59,99 euró, a 400 wattosé pedig 69,99 euró.

Ugyancsak az energiaellátás támaköréhez kapcsolódik a 2100 mAh-s AA méretű NiMH-akkumulátor bejelentése. Az akkut 8000 mA árammal lehet tölteni, így használható processzorvezérelt gyorstöltőkkel is, amelyekből szintén akad a hama kínálatában. Az akku rövid ideig akár 10000 mA áramot képes leadni. Egy kétdarabos csomag ára 10,99 euró.

Az adattároláshoz kanyarodva miniatürizált flash memóriakártyákkal találkozunk. A kínálat MiniSD, RS- (Reduced Size) MMC és Transflash kártyákkal bővült. A MiniSD és RS-MMC tárolók kompatibilisek nagyobb testvéreikkel, a hama a szükséges adaptereket mellékeli hozzájuk. A 3G-s Motorola telefonokban alkalmazott TransFlasht a SanDisktől veszi át a vállalat, és a hozzáadott adapter segítségével lehetővé teszi Secure Digital kártyaként való használatát is. A MiniSD és az RS-MMC tárolók 64 (19,90 euró), 128 (29,90 euró) és 256 MB (49,90 euró) kapacitású változatban jelennek meg, a TransFlashből 64 (19,90 euró) és 128 MB-os (29,90 euró) kapható.

A memóriakártyákhoz olvasó is jár, ennek az igénynek tesz eleget a TravelDrive 16in1. A nevéből láthatóan 16 kártyatípust kezel: CF (Type I és II), Microdrive, SM, MMC, RS-MMC, SD, MS, MS Select, MS MagicGate, MS Duo, MS Duo MagicGate, MS Pro, MS Pro Duo és xD, megfelelő adapterrel pedig a MiniSD és a TransFlash csatlakozik. Feltűnhet, hogy a 16 típus kevesebb formátumot takar, a Memory Stick (MS) esetében például javarészt különböző adatátviteli sebességekről van csupán szó. A készülékkel az adatok egyik kártyáról egy másikra közvetlenül is másolhatók, a számítógéphez pedig egy – tápellátásról is gondoskodó – USB 2.0 porton csatlakozik az eszköz. A TravelDrive 16in1 a legtöbb új operációs rendszerrel rögtön üzemképes; Windows 98-hoz való drivert a hama biztosít. A mellékelt CD-n a Ulead Photo Explorer 8.0 SE képszerkesztő és a PhotoRescue adatmentő alkalmazások kapnak helyet. A készülék ára 30 euró.

A különböző USB-csatlakozók okozta gondokra jelent gyógyírt a hama univerzális USB-adaptere. Ennek egyik végén egy „A” típusú csatlakozó, másik végén pedig egy speciális aljzat kap helyet, amelybe a három Mini-USB-dugó egyike, egy „A” típusú aljzat, vagy egy „B” típusú dugó illeszthető. Mindegyik csatlakozó aranyozott. A szett tokkal és 1,8 vagy 3 méter hosszú, USB 2.0-ás kábellel kapható 29,99, illetve 34,99 euróért.

Az AV-Selector (AV-760) már kicsit távolabb kerül a számítástechnika világától. A készülék segítségével projektorok, plazma- vagy LCD-kijelzők köthetők össze DVD-lejátszókkal vagy műholdvevőkkel anélkül, hogy mindig át kellene dugdosni a kábeleket. Az AV-760 legfeljebb négy, YUV-kimenettel rendelkező berendezés képét továbbítja a megjelenítőre. Praktikus, hogy a videocsatlakozók mellett sztereó audiocsatlakozókkal is szolgál, vagyis egyúttal a hang is átváltható, vagy egy külső erősítőhöz továbbítható. A készülék kb. 40 eurós áron kerül forgalomba, amely magában foglalja valamennyi szükséges kábelt és adaptert (pl. YUV/Scart).

Végül egy érdekességet mutatunk be: a hama digitális képkerete egy memóriakártya-olvasóból (CF I+II, Microdrive, SD, MMC, MStick, MStick Pro és SmartMedia), valamint egy 5,6 hüvelykes LDC-kijelzőből áll. A készüléken maximum 12 megapixeles JPEG állóképek, továbbá MPEG 1/2 kódolású és Motion JPEG formátumú mozgóképek tekinthetők meg. A képeket ki lehet nagyítani, el lehet forgatni, de akár diavetítések is komponálhatók zenei aláfestéssel. Az MP3-fájlok a beépített hangszórókon vagy a fejhallgató-kimeneten keresztül szólalhatnak meg. A digitális képkeret a tévére is csatlakoztatható, kezelését pedig egy távirányító könnyíti meg. Az eszközt várhatóan novembertől lehet megvásárolni 350 euró körüli áron.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés