Hirdetés

Óriási tárkapacitású notebookos winchesterek és egy igazán penge pendrive

Ma már a notebookoknál sem kell attól tartani, hogy kevés lesz a beépített winchester tárkapacitása. A merevlemezek mérete egyre növekszik, és lassan a 2,5 hüvelykes darabok is elegendőek ahhoz, hogy minden fontos adat elférjen rajtuk külső tároló használata nélkül. A Toshiba két 750 GB-os és egy 1 TB-os modellt készített, amik 3 Gbps-os SATA csatlakozóval kapcsolhatók a géphez.

Toshiba MK7559GSXP
Toshiba MK7559GSXP

A kisebbek közül két változat is készült, az MK7559GSXP jelzésűbe két tányér került és 9,5 mm vastag, míg a MK7559GSM háromtányéros és 12,5 mm-es, ugyanúgy, mint a nagyobbik, MK1059GSM típusjelzésű modell. Az 5400 rpm-es meghajtók 8 MB-os pufferrel rendelkeznek, az átlagos elérési idejük 12 ms, a fogyasztásuk pedig 1,85, illetve 2,2 watt. A Toshiba  winchesterek áráról és pontos forgalomba kerülési idejéről egyelőre még nincs információ, de várhatóan nyáron már a boltok polcaira kerülhetnek.

A Victorinox névről a legtöbb embernek elsősorban nem az adattárolók, hanem inkább a bicskák ugranak be. A svájci céget 126 éve alapították, és már a XIX. században is készítettek a hadsereg számára késeket, azaz igazán tapasztaltak ezen a téren. Hogy a modern technológia sem áll tőlük távol, arra bizonyíték három nappal ezelőtti, londoni rendezvényük, ahol 100 000 font ütötte (volna) a markát annak az elszánt hackernek, aki feltöri a Secure Pro névre keresztelt, bicskába épített adattárolót két óra alatt. Ez senkinek sem sikerült, ami nem meglepő, hiszen a lecsatlakoztatható pendrive-ot 256 bites hardveres titkosítás védi, sőt még egy ujjlenyomat-olvasó is helyet kapott rajta. Ráadásul feszegetni sem érdemes, mert ha valaki megpróbálja szétszerelni, akkor az önmegsemmisítő mechanizmus elégeti a memóriachipet.

Victorinox Secure Pro
Victorinox Secure Pro

Természetesen eredeti funkciójának megfelelően is használható a zsebkés, amin többek között golyóstoll, LED-es minilámpa, olló és csavarhúzó is helyet kapott. A pendrive-os bicska 8 és 32 GB közötti kapacitással érhető el, a legolcsóbb változat 50, a legdrágább 180 fontba kerül, és az Egyesült Királyságban akár már most megvásárolható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés