Hirdetés

Optikai billentyűkapcsolón dolgozik a Razer

A cég Purple néven dobhatja piacra az új alkatrészeket, amelyekből egy komplett platform is kinőhet.

Saját, optikai elven működő kapcsolón dolgozik a Razer, amely a cég jövőben megjelenő, játékosoknak szánt billentyűzeteinek központi eleme lehet. Maga a technológia nem új, de nem igazán elterjedt a piacon, pedig az A4tech és az Adomax is kínál ilyen kapcsolókat, az előbbi Light Strike, az utóbbi Flaretech néven. A kettő közül különösen az utóbbi az érdekes, ez ugyanis radikálisan megváltoztatja a billentyűzetek felépítését, gyakorlatilag szétválasztva a gomb lenyomását érzékelő és a mechanikus egységeket. Az előbbi, amely a háttérvilágításért is felelős RGB LED-ből, illetve a fényt érzékelő IR PTR érzékelőből áll, a klaviatúra áramköri lapjára van forrasztva, míg az utóbbi a mai kapcsolókhoz hasonlóan e felett, külön helyezkedik el. A rendszer működése tulajdonképpen nagyon egyszerű: amikor lenyomjuk a gombot, a mechanikus rész tengelye besüllyed a LED és a fotoszenzor közé, blokkolva az előbbi fényét.

A megoldás több előnnyel is rendelkezik: egyrészt a mechanikus érintkezés hiányában az élettartam drasztikusan nő, elérheti a több százmillió leütést. Másrészt a kapcsolók mechanikus része külön cserélhető, így nagyon olcsón lehet például a „Red-ről” „Blue-ra” váltani, elvileg tehát fillérekből teljesen testre szabhatjuk billentyűzetünk érzését. Harmadsorban pedig, és ez a legfontosabb, az optikai megoldás lehetővé teszi az analóg működést, tehát egyfelől beállíthatjuk, hogy hány mm-nél legyen a kapcsolási pont, másfelől megoldható, hogy a gomb benyomásának függvényében gyengébb vagy erősebb jelet érzékeljenek a szoftverek – így a billentyűzet az analóg működésű kontrollerek szerepét is átveheti például. Az optikai megoldás előnye még, hogy vízálló, nem véletlen, hogy például a Flaretech kapcsolókra épülő Gigabyte K9 Opticalt a cég víz alatt állította ki a Computexen.


[+]

Mindezek persze csak elméleti lehetőségek, amit a Flaretech megoldására épülő Wooting One billentyűzeten ki is használnak, az A4tech-féle Light Strike már más utat követ, az ő esetükben a kapcsolóban csak annyi a trükk, hogy a benyomódó tengely egy fénynyalábot szakít meg, így csak a mechanikus kapcsolat megszűnésével növekedő élettartamot és rövidebb reakcióidőt kapjuk előnyként, az analóg működésről és az olcsó kapcsolócseréről le kell mondanunk.


(forrás: Tom's Hardware) [+]

Visszatérve most a Razer Purple fejlesztéséhez, ennek első fázisában úgy tűnik, hogy az A4tech megoldásához közelebb álló kapcsolókat kapunk, amelyek önálló egységek lesznek, saját LED-del és érzékelővel. Az olcsó kapcsolócsere tehát nem valószínű, hogy rendelkezésre áll majd, az analóg működés azonban még lehetséges, akár egy későbbi generációban, akár egy firmware-frissítés segítségével. Persze biztosat tudni arról, hogy a cég melyik utat választja, csak akkor fogunk, ha elkészül az első Purple kapcsolókra épülő billentyűzet, ami a hírek szerint ez év végén, jövő év elején történhet meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Razer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés