Hirdetés

Az OnLive a konzolokat is befogná a felhős játékra

A felhős játék működését nemrég elemeztük egy kisebb cikk formájában. A minőségtől túlzottan nem ájultunk el, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a fejlődési lehetőségeket, így az OnLive és a Gaikai nevű szolgáltatásokban komoly potenciál lakozik. A jelenlegi viszonyokat tekintve az OnLive vezeti a felhős játékszolgáltatások piacát, és a vállalat tovább terjeszkedne. Bruce Grove, a cég szóvivője a Eurogamer által készített interjúban elmondta, hogy az OnLive nyitott a felhős játék konzolokon történű futtatásával kapcsolatban.

Az aktuális konzolok közül az Xbox 360, az Wii és a PlayStation 3 az internetre is ráköthető, így technikailag nem lenne akadálya annak, hogy az OnLive kliense fusson rajtuk. Nyilván ugyanez megoldható az érkező új generációs konzolok esetében is, de kérdés, hogy a Microsoft, a Nintendo és a Sony mit gondol erről. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a konzolon a gyártók bevétele főleg játékeladásból származik, így az OnLive gazdaságilag semelyik fél számára nem lenne előnyös, függetlenül attól, hogy a szolgáltatás a funkcionalitás szempontjából a felhasználó számára értékes lehet.

Bruce Grove felvetése tehát impozáns, de nagyon kétséges, hogy valaha is megvalósul. Ráadásul a konzolgyártók tőkeerősek annyira, hogy igény esetén biztosítanak saját felhős játékszolgáltatást, és akkor nem kell osztozni az anyagiakon egy partnercéggel.

Sokkal érdekesebb koncepció a héten bemutatott OnLive Mobile. A szolgáltatás eddig is elérhető volt a tabletekre és az okostelefonokra, de a fentebb linkelt cikkben részleteztük, hogy az elérhető játékokat a PC-s beviteli eszközökre optimalizálták, így a mobil termékeken szenvedés volt a játék. Az OnLive Mobile ezen változtat, ugyanis a játszható alkalmazások kapnak egy érintőkijelzőre optimalizált felületet, mellyel egyszerűsödik az irányítás.

Persze nem szabad elfeledni, hogy a játékokat nem írták át, így az érintőkijelzőre optimalizált felületet egyes programoknál virtuóz módon kell kezelni, hogy a szórakozás ne csapjon át szenvedésbe. Ez persze az adott játék típusától is függ. Éppen ezért az OnLive piacra dob egy új, USB portra köthető vezeték nélküli gamepadot, mely ezen a problémán kíván segíteni, és a PC-k mellett a különböző tabletekkel és okostelefonokkal, valamint az okostévékkel is kompatibilis. A játékvezérlő mától érhető el, és 50 dollárt kell érte fizetni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés