Hirdetés

Új PCI Express tápcsatlakozón dolgozik az NVIDIA

A 12V2x6 leváltaná a 12VHPWR-t, megoldva annak gondjait.

Az új VGA-kra szánt, 12VHPWR tápcsatlakozó nem kezdett túl jól, mivel voltak vele kapcsolatban gondok, amelyekről végül kiderült, hogy a nem megfelelő csatlakoztatásból eredtek. Ez persze még önmagában nem jelenti azt, hogy ne lehetne tenni valamit a mostaninál biztosabb összeköttetések kialakításáért, főleg azt beleszámolva, hogy igen komoly áramerősség közlekedik a 12 V-os feszültséget biztosító vezetékeken.

A fentiek kapcsán még a PCI-SIG is reagált az eseményekre, hiszen az említett konnektorra vonatkozóan be van adva egy csoportos kereset, így az ügy még nincs teljesen lezárva. Ráadásul az Igor's LAB friss riportja szerint készül egy új tápkonnektor, amely a 12V2x6 nevet viseli, és alapvetően a 12VHPWR-rel kapcsolatos hiányosságokra reagál.

A 12V2x6 tápcsatlakozóA 12VHPWR tápcsatlakozó A 12V2x6 és a 12VHPWR tápcsatlakozó (forrás: Igor's LAB) [+]

A 12V2x6 esetében fontos kiemelni, hogy az új CEM 5.1-es és PCIe Base 6-os specifikációnak a része lenne, és az ATX 3.1-es szabvánnyal párhuzamosan érkezhet. A változások tekintetében frissülnek az egyes, teljesítményleadásra vonatkozó mérési módszerek, illetve módosul az alkalmazott kódolás, így ha használatban van a Power Budgeting Sense Detect Register, akkor a hardverek minimum a firmware frissítésére szorulnak, de a végfelhasználói eszközök többsége itt valószínűleg nem érintett.

Nagyon lényeges eltérés lesz a fizikai kialakítás tekintetében a beépített tűk hossza. Ez úgy lesz méretezve, hogy ha az új 12V2x6 konnektor nincs megfelelően csatlakoztatva, akkor nem is tud majd működni a hardver. Ezzel elkerülhető az aljzat későbbi leégése, hiszen ha nem kapcsol be az összerakott rendszer, akkor a felhasználók ránéznek majd a konnektorokra, hogy megfelelően csatlakoztatva van-e minden.

Az NVIDIA és a PCI-SIG elvileg két lehetőséget mérlegel jelenleg a kábelcsatlakozás kialakítását tekintve, vagyis ebből a szempontból is lesz még változás, csak jelenleg nem tudni, hogy milyen mértékű. Végleges dizájnt várhatóan a következő évben látunk majd, ami valószínűsíti a specifikáció idei lezárását.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés