Hirdetés

nVidia Quadro FX kártyák februártól

GeForce4 FX videókártyáinak a kereskedőkhöz történő kiszállítása előtt hivatalosan is bejelentette a CAD és professzionális 3D-s alkalmazásokhoz kifejlesztett Quadro FX 1000 és FX 2000 videóprocesszorait az nVidia cég.

Érdekesség azonban, hogy alig lehet valamit tudni az új processzorok teljesítményéről. Az biztosnak tűnik, hogy a kártyákon 400 MHz-es DDR-II memóriák lesznek, de a grafikus mag sebességét még homály fedi. A két kártya ennek ellenére más mag-órajelű lesz. Az FX 1000 egy szabványos AGP-slotba fog csatlakozni, míg az FX 2000-nak AGP-Pro foglalatra lesz szüksége és a hatalmas hűtőnek köszönhetően elfoglalja majd a szomszédos PCI-sínt is.

A két kártyát megkülönbözteti még egymástól a Dual-Link DVI csatlakozó, amely lehetővé teszi, hogy egy DVI kimenetre akár két QXGA kijelzőt is rákössünk, s mindkettőt maximum 2048x1536-as felbontással használjuk. Az FX 2000 ezenkívül támogatja a képfrekvencia és framerate-szinkronizációt is.

Mindkét modell 128 bites memóriainterfészt használ, 8 renderelő pipeline-t, programozható Pixel és Vertex Shader egységeket és támogatják az AGP 8X szabványt. Jeff Brown, az nVidia munkaállomásokba szánt termékeinek marketingvezetője szerint a három párhuzamos Vertex-motornak, a chipbe integrált Vertex-cache-nek, a nyolc pipeline-nak, a DDR-II-es memóriáknak és az új Line-motornak köszönhetően a Quadro FX termékcsalád kártyái az előző generációs kártyákhoz képest akár ötször nagyobb 3D-s teljesítményt nyújtanak.

A PNY Technologies honlapján olvasható információk szerint a GeForce FX 8x Full-Screen-Anti-Aliasing funkciójával szemben, a Quadro-k képesek lesznek a 16-szoros FSAA-ra is. A kártyákat már gyártja az nVidia, az első darabok februártól lesznek kaphatók és az nVidia mellett a Neue ELSA GmbH, a Leadtek és a PNY Technologies is gyárt majd ilyen termékeket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés