Hirdetés

Óriási lapkaméretet pletykálnak az NVIDIA új HPC dizájnja kapcsán

Sokak szerint a kiszivárgott méret le sem gyártható, de ez nem teljesen igaz, valójában van erre megoldás.

Lassan közeledik az NVIDIA új, HPC-piacra szánt dizájnjának bemutatása, amelyről a jellemzően jól értesült, kopite7kimi néven tevékenykedő Twitter felhasználó nemrég kiszivárogtatott egy friss információt. Bár a fejlesztésről korábban azt pletykálták, hogy többlapkás megoldás lesz egy tokozáson, az új adatok inkább monolitikus kiépítésre engednek következtetni, és egy lapka valamivel kisebb lesz 1000 mm²-nél.

A fenti kiterjedést azért fogadják sokan kétkedve, mert a jelenleg alkalmazott legmodernebb EUV-s berendezésekkel 33 x 26 mm, azaz 858 mm² az a felső határ, ami maszkkal kapcsolatos problémák nélkül exponálható. Elméletben ugyanakkor túl lehet jutni ezen a határon többszörös expozícióval, aminek az előnye, hogy a szóban forgó limitnél nagyobb lapka is gyártható.

A legfőbb oka annak, amiért ezt a gyártók nem csinálják, az a többszörös expozícióval járó hibák kezelésének nehézsége, amelyek végeredményben a kihozatal komolyabb csökkenéséhez vezetnek. Na most tekintve azt, hogy az NVIDIA a HPC-piacot célozza a fejlesztéssel, elég nagy lehet az árazásnál a tartalék, hiszen a gyorsítóra írt végösszeg minimum öt számjegyű lesz dollárban mérve. Nyilván nem kedvező egy 1000-2000 dollár közötti költségen gyártható lapka, de ha úgy vesszük, akkor a célzott szegmenst tekintve belefér.

A pletykált adatok tehát nem tűnnek megvalósíthatatlannak, technikailag megvan a gyártására a mód, egyedül az árazópisztolyt kell minden eddiginél jobban felhúzni.

Előzmények

Hirdetés