Hirdetés

nVidia nForce debüt

...legalábbis az n+1-edik határidejükben nem. A chipsetet ugye a Computexen mutatták be, még a nyár elején, és már akkor arról rebesgettek a pultok mögött, hogy amint bezár a Computex, már kaphatók is lesznek a lapok.

Aztán jött a hideg igazság: az nVidia erősen túlbecsülte magát, a chipsetnek komoly kompatibilitási és stabilitási gondjai voltak. Ugyanakkor hihetetlen sebességgel gatyába rázták terméküket, aminek eredményeképp a "cucc" már fogható, mérhető, érezhető.

Egyike az elsőknek Anand (ki más lenne? :D), a tesztet most nem fordítanánk le, és mivel nem rendelkezünk referencia-nForce lappal, ezért tesztet se várjatok tőlünk a héten. Érdekes, hogy pusztán teljesítmény szempontból a VIA KT266A a nyerő, és akkor az árról még nem is szóltunk. Az nForce drága lesz, NAGYON drága. Már ami a 420-D, azaz a kétcsatornás DDR RAM-os implementációt illeti. Az integrált GeForce2 videokártya még egy MX400-as szintjét sem éri el, ugyanakkor egy sima alaplap + MX400 kombó messze olcsóbb lesz, mint az nForce.

Ami viszont érdekes, az az integrált audio. A hangchip nagyon komoly, AC-3 de- és enkódolásra képes. Anand szerint a lapokat nem szerelik alapból digitális kimenettel, ahhoz majd egy külön ACR kártya kell... nos, ha ez igaz, kapásból megvétózza a "mindent egyben" elvet. Nem elég, hogy kipengetjük a pénzt egy 200-250 dolláros (!!!) alaplapra, de még ACR kártyáért is tejeljünk 2-3000Ft-ot, meg persze rohangáljunk érte. Abban is egyetértünk Ananddal, hogy a négy nForce implementáció (Dolby Digital igen/nem, kétcsatornás DDR RAM igen/nem) közül a 220-D, azaz Dolby-s, de nem kétcsatornás verzió lesz a legérdekesebb. Az integrált video egyszerűen gyenge, még akkor is, ha máshol még gyengébb, a Dolby Digital-képes hangchip viszont nagyon jó. Ha nem használjuk az integrált VGA-t, akkor viszont fölösleges a 4.2GB/sec sávszélességet biztosító kétcsatornás, és drága 420-as chipset.

HA tehát az nForce 220-D emberi áron hozzáférhető, akkor jó alternatíva lehet. Egyébként a VIA KT266A a maga 26 dolláros árával, illetve a SiS 735-ös a még alacsonyabb árával egyértelműen tromfolja az nVidia üdvöskéjét, integrált MX ide, vagy oda.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés