Hirdetés

A belépőszinten frissít a mobil GeForce-okon az NVIDIA

A GeForce RTX 2050 mellé érkezik az MX570 és MX550 jelzésű modell is.

Az NVIDIA váratlanul bejelentette, hogy három fejlesztéssel bővíti a GeForce termékcsaládot a mobil szegmensen belül, és most a figyelem a belépőszintre hárult, így kifejezetten olcsó megoldásokról van szó. Az újdonságok közül kettő az Ampere, míg egy a Turing architektúrára épül, ezen belül is a GA107-es és a TU117-es GPU-k kerülnek bevetésre.

A vállalat új GeForce RTX modelljének specifikációit az alábbi táblázat részletezi:

NVIDIA GeForce RTX új mobil modul (Ampere architektúrával)
Típus 2050
GPU kódneve GA107
Architektúra Ampere
GPU Boost órajeltartomány 1155-1477 MHz
CUDA magok száma 2048
Textúrázók száma 64
Tensor magok száma (ALU) 64
(16384)
Memória típusa GDDR6
Memóriabusz 64 bit
VRAM kapacitása 4 GB
TGP fogyasztási tartomány 30-45 W
PCI Express csatoló
x16-os PCI Express 4.0

A táblázatban részletezett fejlesztés leginkább a memóriabusz tekintetében van visszanyesve a GeForce RTX 3050-hez viszonyítva, konkrétan meg van felezve, illetve ezen a szinten azért igen jellemző, hogy a processzor felé is maximum nyolc, de inkább csak négy PCI Express sávval van bekötve, mivel így rengeteg pénzt lehet spórolni az alaplapra vonatkozó költségeken, ugyanakkor az NVIDIA nem tiltja a teljes sebességű összeköttetést sem, noha erre nem igazán van anyagi keret az olcsó notebookokon belül. Szokás szerint az GPU Boost órajelre és a TGP fogyasztásra is tartomány van megadva, ami lehetővé teszi a notebookgyártóknak, hogy beállítsák mennyit fogyaszthat a grafikus vezérlő, és nyilván a teljesítménye is ehhez igazodik majd. Persze valószínű, hogy a többség a 30 wattos limitet választja majd, mivel a 64 bites memóriabusz eleve nagyon megfogja majd a teljesítményt, így ez a fogyasztási határ az optimális erre a dizájnra. Természetesen a notebookgyártóknak a felhasznált grafikus vezérlő neve mellett kötelező lesz feltüntetni a GPU Boost órajelet, illetve a TGP fogyasztási osztályt.

A vállalat még a GeForce MX sorozatot is bővíti egy MX570-es és egy MX550-es modellel. Előbbi GA107-et alkalmaz 2048, míg utóbbi TU117-es GPU-t használ 1024 darab CUDA maggal, plusz mindkét opció 64 bites memóriabusszal rendelkeznek, amelyhez minden esetben 2 GB-nyi GDDR6 szabványú memória társítható.

Az MX sorozat azonban egyfajta specialitássá vált az NVIDIA termékskáláján, ugyanis nincs kötött órajel-specifikációja, így a notebookgyártók szabadon paraméterezhetik a megvásárolt hardvert, de a TGP fogyasztási keret nem haladhatja meg a 30 wattot. Fontos még kiemelni, hogy mindkét felhasznált lapkán belül letiltásra kerülnek a tensor feldolgozók, illetve a sugárkövetés gyorsítását lehetővé tevő blokkok. Ezek funkcióit szoftveresen látják majd el az általános végrehajtók.

Az NVIDIA partnerei jövő tavasztól rendelhetik a most bemutatott fejlesztéseket, és nagyjából ekkortájt érkezhetnek meg az első notebookok is, amelyek a fenti dedikált GPU-k egyikét rejtik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés