Hirdetés

Egy mobil és egy asztali GeForce használja az NVIDIA titkolt GPU-ját

A GA103-as kódnevű lapkáról szinte semmit sem beszél a cég, és olyan nagy meglepetéseket nem is tartalmaz a fejlesztés.

Régóta a pletykák tárgya az NVIDIA térfelén egy titokzatos, GA103 kódnevű lapka, amely már a 2020-as évek végén feltűnt a kósza híresztelésekben, de valójában csak az előző esztendő végén készült el.

A zöldek nem különösebben beszélnek erről a fejlesztésről, ami nehezen érthető, de tudjuk be annak, hogy a potenciális vásárlóknak úgyis a kiszemelt hardver specifikációja számít, nem pedig az, hogy milyen lapkával érik el a felkínált teljesítményt. Páran azonban szeretnek a dolgok mögé látni, így érdeklődtünk a GA103 kódnevű GPU dokumentációja iránt, és lényegében hozzá is jutottunk a fontosabb adatokhoz.

Nem lesz túl meglepő, hogy a GA103 a GA102 és GA104 közé ékelődik be. A kiterjedése is az utóbbi két ismert lapka között van nagyjából félúton, de pontos gyártói adatok erre vonatkozóan nincsenek. Az viszont biztos, hogy a Samsung 8 nm-es node-ján készül a friss dizájn, a tranzisztorszáma ugyanakkor szintén ismeretlen.

A továbbiakban érdemes feleleveníteni az Ampere architektúra működését, ugyanis a GA103 is erre épít, de a részleteket nem írnánk le újból, elvégre ezt a linkelt cikk megteszi. Általánosan szemlélve, a GA102-höz viszonyítva a GA103 nem hét, hanem csupán hat darab GPC-t kínál, és egy GPC-n belül sincs hat TPC, hanem be kell érni öttel, viszont egy TPC-n belül marad a két darab multiprocesszor, és utóbbi részegység semmit sem változik. A GPC-nként beépített raszter motor esetében is megmarad az órajelenkénti 16 pixel feldolgozása, ami ideális a szintén egy GPC-be épített két ROP blokknak, ezek ugyanis 8-8 darab blending egységet kínálnak.

Összességében mindez 30 darab TPC-t, valamint 60 darab multiprocesszort jelent, ami 7680 darab úgynevezett CUDA magra, 240 darab textúrázómotorra, 240 darab tensor magra, valamint 96 blending egységre fordítható le. Ezen nyilván a teljes kiépítést kell érteni, az egyes GeForce-ok esetében lehet szó letiltott részegységekről.

A GA103 L2 gyorsítótára viszonylag kicsi, mindössze 4 MB kapacitású, ami gyakorlatilag megegyezik a GA104 ezen paraméteréve, és jóval a GA102-es modell 10 MB-os szintje alatt van. Itt nyilvánvalóan tranzisztorokat spórol a cég. Eközben a memóriabusz 320 bites, vagyis tíz darab 32 bites csatorna került beépítésre, és erre GDDR6-os vagy GDDR6X-es memóriák építhetők.

Az NVIDIA a GA103-at elsődlegesen a GeForce RTX 3080 Ti mobil verziójánál alkalmazza, másodlagosan pedig a már jó ideje piacon lévő asztali GeForce RTX 3060 Ti is kaphat belőle. Utóbbi VGA egyszerre készül GA103-mal és GA104-gyel, de ez a termék specifikációján nem változtat, csak az újabb GPU alkalmazása mellett több részegységet kell letiltani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés