Hirdetés

Olcsóbb VGA-kon is kiszórhatják a gyártók a leggyorsabb Ampere GPU-t

A GA102 kódnevű fejlesztés ezentúl általánosan is eladható GeForce RTX 3070 Ti-ként is.

Az előző héten számoltunk be arról, hogy fojtogató raktárkészletet halmoztak fel a VGA-piacot kiszolgáló gyártók. Az NVIDIA több módszerrel igyekszik a saját készletétől megszabadulni, és az egyik legújabb lépés az, hogy a GA102 GPU-kat, vagyis az Ampere architektúrára épülő megoldások csúcsát a partnerek mostantól GeForce RTX 3070 Ti-ként is árulhatják. Utóbbi termék alapvetően GA104-es GPU-t használ, de a GA102 paraméterezhető úgy, hogy az aktív feldolgozók száma, illetve a memóriabusz szélessége megegyezzen a kisebbik testvérrel, az órajelekkel pedig mindig is lehetett játszani.

Innentől kezdve a gyártók számára általánosan meg van engedve, hogy az adott GeForce RTX 3070 Ti VGA-jukat GA104 helyett eladhassák megegyező paraméterezésű GA102-es GPU-val. Ez azt jelenti, hogy utóbbi nem lehet lassabb, minden teljesítményt befolyásoló paraméternek másolnia kell az eredeti grafikus vezérlőt. Egy dologban azonban eltérhet, mégpedig a fogyasztásban. Amíg egy referenciaajánlás szerint tervezett GeForce RTX 3070 Ti esetében a TDP-keret 290 watt, addig a GA102-es verzió esetén ez nagyjából 380 wattra növelhető. Gyári tuning mellett persze ezek az értékek eltérhetnek, de a gyártópartnerektől megtudtuk, hogy a GA102-es verziójú új modellek energiaigénye maximum egyharmadnyival lehet nagyobb a GA104-es kiadásoknál. Ha esetleg nem lenne elég két darab 8 tűs tápkonnektor, akkor lehetőség van alkalmazni egy harmadikat, sőt, opcionálisan át lehet térni a 12+4 tűs új csatlakozóra is. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy ezek mind csak lehetőségek, az érintettek akár azt is megoldhatják, hogy a GA102-es és GA104-es kiadás fogyasztása közel legyen egymáshoz.

A fentieken túlmenően a gyártóknak valamilyen formában jelezniük kell a GA102-es GPU-ra épülő GeForce RTX 3070 Ti VGA-k dobozán, hogy új kiadásról van szó. Információink szerint erre vonatkozóan elegendő egy szimpla matrica használata, ami mutatja például egy verziószámmal, hogy változás történt. Ezzel a már legyártott dobozok továbbra is használhatók maradnak, ami egyébként egy nagyon fontos tényező az NVIDIA partnereinek.

Előzmények

Hirdetés