Hirdetés

Ti jelzés nélküli NVIDIA GeForce GTX 660 érkezik

Egy-egy új termék bemutatását követően nem ritka, hogy az NVIDIA olyan variánsokat is bejelent, amiket csak az OEM PC-gyártók számára tesz elérhetővé, hagyományos értelemben vett kiskereskedelmi forgalomba pedig nem kerülnek. A múlt heti GeForce GTX 660 Ti VGA bejelentést követően az NVIDIA hivatalos weboldalán a napokban felbukkant egy "Ti" jelzést nélkülöző GTX 660 variáns, mely a leírás alapján szintén az említett gyártók részére készül.


[+]

A megkülönböztető jelzés nélküli változat egyértelműen gyengébb képességű kártyát takar (mint a hasonló kaliberű VGA-k általában), még akkor is, ha alapjául a már jól ismert GK104 "Kepler" GPU szolgál. Az NVIDIA egy korábban is alkalmazott módszerrel ugyanis tovább nyirbálta a Kepler képességeit: letiltott még egy SMX modult, így a GTX 660-ban már csak 6 ilyen aktív modul maradt, ami 1152 CUDA magot jelent. Alaposan visszavettek a GPU órajeléből is, a csonkolt mag csak 823 MHz-es alap és 888 MHz-es Boost órajelen működik. A ROP-ok száma nem változott, így a memória továbbra is 192 biten kapcsolódik, de némi változtatást itt is eszközöltek. A 3 GB-os verzió mellett a 2 GB-osat felváltotta egy 1,5 GB-os variáns, és kapacitástól függetlenül a GDDR5 modulokat 5,8 GHz-es frekvenciára állították be - tehát ez is csökkent.


[+]

Az imént felsorolt változásokat leszámítva más csonkítás nem érte a kártyát, tehát az egyéb szolgáltatások (3D Vision, GPU Boost, Adaptive VSync, 4 képernyő támogatás stb) mind elérhetők maradnak a GTX 660-nál is. Mindenesetre a módosítások fényében a kártya TDP-je 130 wattra csökkent, így megelégszik egyetlen 6 tűs PCIe kiegészítő tápcsatlakozóval.


[+]

Az új kártya első darabjai szeptemberben kerülhetnek a partnerek kezei közé, de arról egyelőre nincs hír, hogy az NVIDIA engedélyezné a GTX 660 dobozos változatának nyílt piaci bevezetését.

Azóta történt

Hirdetés