Hirdetés

Az NVIDIA fizethet a GeForce GTX 970 hamis adatai miatt

A vállalat előzetesen kiegyezett a felhasználókkal, akik a keresetben hamis reklámmal vádolták a céget.

Az előző év elején futott végig az iparágon az a GeForce GTX 970-et érintő probléma, ami miatt a VGA helyenként furcsa eredményeket produkált. A hibát az NVIDIA is elismerte és ki is adtak egy korrigált specifikációt, így ebből már mindenki tudhatta, hogy mire számítson. A helyzet azonban az, hogy addig a pontig már viszonylag sokan vásároltak az említett VGA-ból és nyilván nem örültek annak, hogy a gyártó hamis adatokat közölt róla a hivatalos weboldalon.

Az érintett felhasználók egy része csoportos kereset keretében jogi lépésekre szánta el magát, azaz beperelték az NVIDIA-t hamis reklámért. A fő vád az volt, hogy a GeForce GTX 970 4 GB helyett 3,5 GB-nyi memóriát tartalmazott, amit egy 0,5 GB-nyi szelet egészített ki, és ezt sokkal lassabban érte el a GPU. Ez ugyanakkor még nem cáfolta azt, hogy a VGA-ra 4 GB memória került, mert annyi került rá, tehát a vád elég gyenge lábakon állt, ugyanakkor a ROP blokkok száma és az L2 gyorsítótár mérete már egyértelműen rosszul volt megadva, ami miatt az NVIDIA is jobbnak látta, ha peren kívül megegyeznek.

Az előzetes, tehát még nem véglegesített egyezség keretén belül a cég vállalná az ügyvédi díjak kifizetését, ami 1,3 millió dollárra rúg, illetve minden GeForce GTX 970-et vásárló személy 30 dolláros visszatérítést kapna, amennyiben tudja igazolni a vásárlást. Ez az összeg a perben résztvevő felek megegyezése alapján került kiválasztásra.

Arról egyelőre nincs semmilyen információ, hogy a 30 dolláros visszatérítést az NVIDIA milyen formában oldaná meg, illetve maga az ügy csak az Egyesült Államokra vonatkozik, tehát a minden vásárlónak járó visszatérítés is csak az érintett országon belül élhet az egyezmény értelmében. Ugyanakkor az NVIDIA dönthet úgy, hogy a hibát belátva a visszatérítést kiterjeszti az egész világra, de az előzetes megegyezés alapján erre nem lenne kötelezhető a cég.

Tekintve, hogy a felek álláspontja igen közel van, a végleges megegyezésre nagyon reális az esély.

Előzmények

Hirdetés