Hirdetés

Az NVIDIA elzárkózik a GlobalFoundriestól

Számos kérdés vetődik fel mostanában az NVIDIA kapcsán, melyek a cég PC-s piacon várható jövőjét és versenyképességét firtatják. Jen-Hsun Huang, a vállalat elnök-vezérigazgatója gyorsan tisztázta a felmerült témákat. A legjobban felkapott pletyka, hogy a cég belép az x86 kompatibilis processzorok piacára, és teljes PC-s platformot küld a szorítóba az AMD és az Intel ellen.

A zöldek vezetője határozottan cáfolja, hogy PC-s processzort fejlesztenének. Elmondása szerint az NVIDIA stratégiája a vizuális és a jól párhuzamosítható számításokra koncentrál, emellett mobil vonalon is aktív lesz a cég. Az utóbbi szegmensbe a Tegra nevez, míg az előbbi piacokon a Fermire épülő termékek fogják tartani a frontot. A vállalat forradalmian új architektúrája várhatóan idén már nem jelenik meg, de Jen-Hsun Huang ígérete szerint a jövő év első üzleti negyedévében felfuttatják a gyártást, így jó esély van rá, hogy tavasszal már megfelelő mennyiségben is elérhető lesz az új generációs Tesla, Quadro és GeForce termékcsalád első képviselője.

A rövid interjú alkalmával az is kiderült, hogy GlobalFoundries szolgáltatásaira sem tart igényt az NVIDIA. A vállalat elnök-vezérigazgatója egyértelműen jelezte, hogy az előbb említett bérgyártó gyakorlatilag a konkurens AMD tulajdona, így a zöldek továbbra is a TSMC-vel tervezik a jövőt. A nyilatkozat annak tudatában érdekes, hogy Jen-Hsun Huang korábban egyáltalán nem zárta ki a partnerkapcsolat lehetőségét, sőt kifejezetten pozitívan beszélt a nemrég megalakult gyárról.

Érdekesség, hogy a GlobalFoundries a bulk eljárások fejlesztését az IBM-mel közösen kivitelezi. A nagy kék azonban a múltban egyáltalán nem tett pozitív benyomást az NVIDIA-ra. Ez annak volt köszönhető, hogy az NV40 kódnevű lapkából nem tudott megfelelő mennyiséget gyártani. Persze itt érdemes megjegyezni, hogy a TSMC sem hibátlan, hiszen közel fél éve gyengélkednek a bérgyártó 40 nm-es gyártósorai, ami számos partner bizalmát megrendítette.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés