Hirdetés

Három GeForce épül majd a Fermire

A múlt héten számoltunk be az NVIDIA következő generációs architektúrájáról, mely a Fermi kódnevet kapta. A hivatalos bemutatót némi félreértés is kísérte, ami miatt a zöldek magyarázkodásra szorultak. A GF100 lapkát egyelőre nem látta működés közben független személy, így csak a hivatalos beszámolónak hihetünk, mely világosan kimondja, hogy a Fermi létezik. Ezzel kapcsolatban az NVIDIA azt is elárulta, hogy mindenképpen szeretnék tartani a november végére tervezett startot, mivel nem akarnak lemaradni a karácsonyi szezonról.

A gyártóktól kiszivárgott információk szerint az első körben három GeForce termék fog a GF100 lapkára épülni. Ezek közül a csúcsmodell rögtön két chippel működik, míg a két kisebb változat egy-egy grafikus processzort kapott. A leggyengébb verzió vélhetőleg némi butításon is átesik, így pár streaming multiprocessor le lesz tiltva. Érdemes megjegyezni, hogy a Fermi több olyan funkciót is tartalmaz, amely eddig nem volt az asztali grafikus kártyák sajátossága, sőt a játékosok szempontjából gyakorlatilag lényegtelenek. Ilyen például az ECC-támogatás, ami ellenőrzi a memóriában és a lapka gyorsítótáraiban tárolt adatok hibátlanságát, vagy említhetnénk a dupla pontosságot is. Bill Dally, az NVIDIA vezető fejlesztője a Cnet Newsnak elmondta, hogy az architektúra kifejezetten a HPC-piacot célozza, de ez nem azt jelenti, hogy a PC-s felhasználókra ne figyelne a cég. Számos program futtatható már a grafikus processzoron, amellyel nagyobb sebesség érhető el. A zöldek szerint játékosok is profitálhatnak a rendszerből, hiszen a PhysX technológia kifejezetten épít a magas számítási teljesítményre.


Egyelőre a PhysX számít

Bill Dally szerint a Fermi nagymértékben skálázható, így az egyes piacokra gyakorlatilag testreszabható az adott lapka. Az NVIDIA egyelőre nem beszél új chipekről, de kevesebb CUDA mag is használható, sőt a dupla pontosság alatti teljesítmény is visszafogható, amivel nem kevés tranzisztor spórolható meg. Vélhetőleg az ECC-támogatás is kivehető a rendszerből, mely az adatok alapján szintén elég sok helyet foglal.


Ha baj lesz, majd Batman segít

Érdekesnek ígérkezik tehát a Fermi karrierje. Ami biztos, hogy a GF100 kódnevű lapka hamarosan megérkezik. Hogy mikor, azt senki sem tudja biztosan, de az NVIDIA még idén piacra akarja dobni. A verseny érdekében csak remélni tudjuk, hogy ez sikerül is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés