Hirdetés

nVIDIA a WinHAC-en: Crush, de kinek?..

Egy kép erejéig, ami szintén az idei 25-28-áig tartó WinHEC-ről származott, végre testközelből is megismerhettük az nVIDIA Crush chipset-ét, bár ez kicsit eufemisztikusan hangzik, hiszen mindössze arról volt szó, hogy láttunk egy MSI lapot, amelyen a chipset logó egyértelműen az nVIDIA-ra utalt..

A chipset specifikációi egyrészt az AMD-től licencelt HyperTransport (ami a North és a South Bridge-et köti majd össze), illetve a dual channel-es DDR elérés miatt izgalmasak, de már akkor is feltűnt, hogy a lap, amelyen ugye egy intergrált GeForce2 MX core is helyett kapott, három RAM slot-tal bír.

Intergrált grafikus rendszerről lévén szó, persze rögtön az i810 és társai ugrottak be, azaz az SMA (Shared Memory Architecture) néven illetett -teljesítmény-ügyileg- low end megoldások, ahol a grafikus memória és a főmemória megosztott, eképp a sávszűke mindkét egységet sújtja. Azonban a két csatornás (2*64bit-es) DDR elérés által felhasznált 2db DIMM slot miatt, a harmadik szerepe feltehetőleg az MX kiszolgálása lesz. Mint tudjuk, többek közt a Creative és az Elsa is csinált DDR-es MX-et, ahol szintén 64bit-es memória buszt hagytak fenn. (ezek teljesítménye egyébként még az SDR-es társaikét sem érték el..)

Az alaplapi DDR slot-okat multi channel eléréssel kiszélesíteni, amúgy igen ötletes megoldás, hiszen így a legjobb RDRAM-ok is kevésnek tűnnek, azonban egy elvileg olcsó (mert az MX külön kártyán sem drága..), integrált grafikus chip-pel érkező lap, amelyik mindenképp csak drága RAM-okkal etethető, lehet, hogy nem lesz olyan népszerű mégsem..

Azóta történt

Hirdetés