Hirdetés

NV40-R420 párbaj csak jövőre

Az nVidia NV40-es és az ATI R420-as GPU-járól már sok hír látott napvilágot. Mondhatnánk azt is, a két gyártó rendesen előkészíti a terepet, puhítja a népet. Az X-Bit Labs azonban úgy véli: sem az nVidia, sem az ATI nincs abban az "állapotban", hogy az új grafikus chipeket még az idén piacra dobja.

Az új GPU-knak ugyanis támogatniuk kellene a 3.0-ás Pixel- és VertexShader-egységeket. Az év végéig hátralévő időt elnézve azonban ez majdhogynem lehetetlen feladat. Sokkal valószínűbb tehát, hogy az idei karácsonykor az nVidia részéről az NV38, míg az ATI részéről az R360 fog versenyezni a felhasználók kegyeiért. Mindenesetre - mint eddig is oly sokszor - a mézesmadzagot már elhúzták az orrunk előtt.

Az NV40-ről napvilágra kerültek a sokadik specifikációk is; ezek szerint a GPU nyolc renderelő pipeline-nal és pipeline-onként két-két textúrázó egységgel fog rendelkezni, és 175 millió tranzisztorból épül majd fel. A memóriainterfész 256 bites lesz, míg a grafikus chip 600 MHz-es, a DDR-2 memóriák pedig 750 (1500) MHz-es órajelen "ketyegnek" majd. Az ATI R420-ról jóideje a 12x1 pipeline-os (renderelő pipeline x TMU/pipeline) konfiguráció kering előzetes információként.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés