Hirdetés

Ninják Lilliputban

A kitűnő hatásfokú hűtési megoldásairól ismert japán Scythe 2005-ben robbant be a köztudatba Ninja márkanevű, passzív rendszerű processzorhűtőjével, mely az akkori CPU-k hőtermeléséhez igazodó, robusztus méreteivel és különleges, dobócsillagot formázó lamelláival hívta fel magára a figyelmet.

A Ninja megjelenése óta eltelt több mint két esztendőben a processzorok komoly fejlődési utat jártak be, melynek köszönhetően manapság nem feltétlenül szükséges masszív hűtőtornyokat applikálni a PC legfontosabb komponensére. Ezzel együtt fokozatosan teret hódítanak maguknak a kis méretű, adott esetben a nappaliban használt számítógépek, a Scythe így elérkezettnek látta az időt, hogy a megváltozott igényekhez igazodva újraformálja a Ninját.

A vállalat új, Ninja Mini névre keresztelt hűtési megoldása nem változtat lényegesen a korábbi modell felépítésén, azaz a CPU-val érintkező felülettől továbbra is hat hőcső vezeti el négy irányba a hőmennyiséget. Nem változott a shurikenformájú lamellák kialakítása, a felépítmény azonban alacsonyabb, tömzsibb lett: a hűtő alapterülete továbbra is 110 x 110 milliméteres, magassága azonban 150-ről 115 milliméterre csökkent, a hűtő teljes tömege pedig 580 gramm lett. Az egyező talapzatnak megfelelően változatlan maradt a rögzítési rendszer is, az újdonság így elődjéhez hasonlóan az összes jelenleg elterjedt processzorfoglalatra ráfogatható.

Bár a Ninja Minit eredendően passzív hűtésként hirdeti a cég, a dobozban biztos ami biztos alapon egy 8 centiméteres oldalméretű ventilátort is elhelyezett a gyártó. A légkavaró 2300 fordulat/perces motort kapott, mely révén percenként nagyjából 32 köblábnyi levegőt mozgat át a lamellák között, 24,4 dB(A) zajszint mellett.

A Scythe új Ninja processzorhűtője nettó 31,5 eurós áron kerül forgalomba Európában, ami forintra átszámítva és forgalmi adóval növelve nagyjából 10 000 forintos helyi összeget feltételez.

Azóta történt

Hirdetés