Hirdetés

Nincs baj a GP104-es lapka kihozatalával, más miatt van belőle hiány

A probléma a TSMC-nél keresendő, amit egyébként nem nehéz megoldani, de a gyártástechnológiáért folytatott verseny mégis nehézzé teszi.

Manapság egyre több a pletyka azzal kapcsolatban, hogy a GeForce GTX 1070 és 1080 jelzésű VGA-k alapját szolgáló GP104-es GPU-val nincs minden rendben, ami miatt igen nagy hiánnyal néznek szembe a gyártók. Azt tulajdonképpen már az NVIDIA partnerei is elismerik, hogy lassan jönnek a szállítmányok, így rengeteg megrendelést csak késve tudnak teljesíteni. Nyilván a GeForce GTX 1080-on még az sem segít, hogy a GDDR5X memóriákból sincs elegendő mennyiség, de ez a gond nyár közepére biztosan megoldódik, mivel nagyjából három héten belül jelentősen növeli a Micron a gyártósorok számát.

Azt a tényt nem lehet vitatni, hogy kevés GeForce GTX 1070 és 1080 kerül piacra, de valójában nem azért, mert valami baj van a GP104 gyártásával. Persze egy új node-on a kihozatal sosem ideális, de ezért van erősen megvágva a GeForce GTX 1070-be való variáns. A gondot az jelenti, hogy a TSMC nem tudja az NVIDIA igényeit kiszolgálni, az említett bérgyártónál ugyanis igen egyedi hierarchia uralkodik, vagyis egy adott node-ra vonatkozó igényeket rendelési mennyiség szerint rangsorolják. Ez azt jelenti, hogy minden kiépülő gyártósort a legnagyobb megrendelő kap, amíg elegendőnek nem ítéli az ellátást, majd jön a második legnagyobb megrendelő, aztán a harmadik és így tovább. A TSMC így teremt versenyhelyzetet saját partnerei között, hogy pusztán azért is többet rendeljenek az érintettek, hogy végül kedvezőbb elbírálásba kerüljenek az új node-ok bevezetése szempontjából. Az NVIDIA problémája ott keresendő, hogy ebben a rangsorban az ötödikek, vagyis hiába adnak le egy bizonyos megrendelésre igényt, a TSMC azt akkor veszi számításba, ha a rangsorban előrébb járó partnerek igényit kielégítette.

Persze azt hozzá kell tenni, hogy a TSMC egyre több wafert dolgoz fel, egyre több gyártósort telepít, tehát úgymond az összesített igényeket abszolút figyelembe veszik, de ezekre fizikai képtelenség azonnal reagálni, hiszen az egyes új üzemek az igények befutásánál lassabban épülnek.

Rövidebb távon az NVIDIA számára egyszerű a helyzet. Le van adva az igény, így csak várni kell amíg sorra kerülnek, de ez teljes egészében a TSMC-n múlik. A vásárlók szempontjából is viszonylag egyszerű hozzáállásra van szükség. Le kell adni a rendelést és várni, amíg megjön. Persze várni a legnehezebb, de az esetleges reklamálástól sem érkezik meg gyorsabban a termék.

Hosszabb távon érdemes megvizsgálni az NVIDIA számára a többi bérgyártót is, gondolva itt a Samsungra vagy a GlobalFoundriesra, hiszen náluk jóval egyszerűbb megfelelő mennyiségű waferhez jutni egy relatíve kis megrendeléseket leadó, GPU-kat gyártó cégnek, ugyanis nincs olyan extrém versenyhelyzet, mint a TSMC-nél. Bár az adott node képességei, illetve a kiépített szoftveres tervezőkönyvtárak fontosak egy döntés meghozatalában, de legalább ennyire lényeges tényező az is, hogy a legyen kellő mennyiségű lapka, amivel ki lehet szolgálni a felmerülő igényeket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés